17:08:07 26.04.2024
Stiri

Decizie la Washington: Banca Mondială va oferi SPRIJIN R. Moldova pentru a-și îmbunătăți guvernanța economică și serviciile publice

Economie 28.07.2017 15:20 Vizualizări1932 Autor: Ziarul National
Decizie la Washington: Banca Mondială va oferi SPRIJIN R. Moldova pentru a-și îmbunătăți guvernanța economică și serviciile publice


Consiliul directorilor executivi al Grupului Bănca Mondială și-a exprimat suportul pentru Cadrul de parteneriat cu țara pentru Republica Moldova pentru perioada 2018-2021, care va oferi sprijin țării noastre la îmbunătățirea guvernanței economice și a serviciilor publice, precum și la dezvoltarea competențelor.

Potrivit deciziei luate ieri la Washington, noua strategie va oferi asistență Republicii Moldova în tranziția spre un model de creștere economică nou, mai durabil și mai incluziv, conform programului actual de dezvoltare economică al Guvernului.

„Noul nostru parteneriat cu Moldova va viza abordarea problemelor de guvernanță, care afectează performanța și responsabilizarea sectorului public, precum și mediul de afaceri. Suplimentar, strategia noastră își propune să sporească implicarea cetățenilor și să identifice modalități de abordare a discrepanțelor de gen în cadrul operațiunilor Grupului Băncii Mondiale, îmbunătățind în același timp adaptarea, reziliența și răspunsul la schimbările climatice”, a declarat Satu Kahkonen, director regional pentru Belarus, Moldova și Ucraina de la Banca Mondială, citat de un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Cei trei piloni principali ai cadrului de parteneriat cu R. Moldova sunt:

Guvernanța economică – Consolidarea supremației legii și responsabilizarea instituțiilor economice prin îmbunătățirea calității și implementarea reglementării climatului investițional; consolidarea gestiunii activelor în sectorul public; și sporirea guvernanței și a stabilității sectorului financiar.

Guvernanța serviciilor – Îmbunătățirea serviciilor publice prin sporirea eficienței și calității serviciilor publice selectate, precum și favorizarea accesului mai incluziv la serviciile respective.

Dezvoltarea competențelor – Sporirea relevanței și a calității învățământului primar și general secundar pentru a permite populației să obțină și să îmbunătățească competențele lor profesionale.

Cadrul de parteneriat prevede sprijin financiar din partea Grupului Bănca Mondială prin intermediul mai multor instrumente: finanțare de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) / Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), Corporația Financiară Internațională (CFI) și garanțiile Agenției Multilaterale pentru Garantarea Investițiilor (AMGI).

Operațiunile CFI în Moldova vor continua să se axeze pe investiții și activități consultative, care favorizează creșterea sectorului privat și diversificarea întru susținerea pilonilor principali ai Cadrului de parteneriat cu țara.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari SUA au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md