05:50:28 26.04.2024
Stiri

Petras Austrevicius așteaptă o evaluare a Comisiei de la Veneția privind legislația electorală modificată din R. Moldova: Decizia UE privind asistența macrofinanciară este legată de mecanismul democratic eficient

Politică 24.07.2017 12:51 Vizualizări1517 Autor: Ziarul National
Petras Austrevicius așteaptă o evaluare a Comisiei de la Veneția privind legislația electorală modificată din R. Moldova: Decizia UE privind asistența macrofinanciară este legată de mecanismul democratic eficient Unian


Coraportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, anunță că așteaptă o evaluare completă din partea Comisiei de la Veneția cu privire la legea aprobată joi la Parlament prin care a fost schimbat sistemul electoral.

„În calitate de coraportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova observ că recenta decizie a Parlamentului R. Moldova este contraproductivă și ineficace pentru continuarea democratizării și a stabilirii dialogului politic în interiorul țării. Regret modul și rapiditatea cu care a fost aprobată decizia privind legislația electorală. Aștept cu nerăbdare să primesc o evaluare completă din partea Comisiei de la Veneția privind legea aprobată”, susține europarlamentarul.

Oficialul european amintește că decizia UE privind asistența macrofinanciară pentru R. Moldova este direct legată de „mecanismul democratic eficient, inclusiv sistemul parlamentar pluripartit și statul de drept”.

„Această decizie a UE va trebui evaluată, luând în considerare toate aspectele importante ale deciziei recente din R. Moldova. Cu această ocazie, îmi exprim speranța că toate acțiunile legale întreprinse împotriva lui Dorin Chirtoacă, primarul general al Chișinăului, va respecta independența justiției, dreptul la apărare juridică și nicio interferență politică în acest caz. Continuăm să urmărim cu interes și îndeaproape investigația în curs și deciziile luate până acum”, scrie europarlamentarul pe Facebook.

Menționăm că spicherul Andrian Candu a declarat, după votul de joi din Parlament, că legea care introduce sistemul electoral mixt include „peste 99%” din recomandările Comisiei de la Veneția. Acest for considera, însă, „inoportună” modificarea sistemului electoral din R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md