00:33:49 27.04.2024
Stiri

Ambasada SUA la Chișinău CRITICĂ decizia Parlamentului de a MODIFICA sistemul electoral: Nu ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și pune la îndoială obiectivul declarat de integrare europeană

Politică 24.07.2017 10:15 Vizualizări1230 Autor: Ziarul National
Ambasada SUA la Chișinău CRITICĂ decizia Parlamentului de a MODIFICA sistemul electoral: Nu ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și pune la îndoială obiectivul declarat de integrare europeană


Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova critică votul de joia trecută din Parlamentul de la Chișinău, când a fost schimbat sistemul electoral în unul mixt.

„Statele Unite sunt dezamăgite de decizia Parlamentului şi a Guvernului moldovean de a nu lua în considerare cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR cu privire la Codul electoral revizuit. Adoptarea Codului revizuit pune la îndoială obiectivul declarat al Guvernului de a asigura un viitor democratic și european pentru oamenii din R. Moldova. Vom continua să lucrăm cu toate părţile interesate, inclusiv cu societatea civilă, pentru a face ca viitorul european al Moldovei să devină realitate”, se arată în declarația Ambasadei SUA.



Amintim că schimbarea sistemului electoral a fost votată de socialiști, democrați și popular-europeni. Principalul partid de la guvernare din UE, Partidul Popular European, a solicitat Comisiei Europene să suspende finanțările către R. Moldova și să fie revizuit Acordul de asociere cu UE. Iar Comisarul european pentru Politică Externe și Securitate, Federica Mogherini, și cel pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, atenționează că sistemul mixt a fost votat fără a fi atins un consens larg între forțele politice, în lipsa unei consultări veritabile a societății civile și împotriva recomandărilor partenerilor internaționali și ridică „îngrijorări serioase” privind respectarea democrației „în actualul context politic” din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md