23:06:50 26.04.2024
Stiri

Uniunea Avocaților: Înlăturarea din proces a avocaților lui Dorin Chirtoacă, la cererea procurorului, ABUZIVĂ

Social 19.07.2017 11:11 Vizualizări2017 Autor: Ziarul National
Uniunea Avocaților: Înlăturarea din proces a avocaților lui Dorin Chirtoacă, la cererea procurorului, ABUZIVĂ


Uniunea Avocaţilor din Moldova (UAM) consideră că înlăturarea din proces a avocaților lui Dorin Chirtoacă, primar de Chișinău, Gheorghe Malic și Tatiana Iovu, reprezintă un abuz și o imixtiune a procurorilor în activitatea profesională a avocaților.

Mai mult, Nina Lozan, șefa UAM, susține că acesta nu este primul caz și solicită Procuraturii Generale „să pună capăt abuzurilor”.

Uniunea a fost sezizată de avocatul Gheorghe Malic care consideră ordonanţa emisă de procurorul din Procuratura Anticorupţie, Dumitru Robu, ca fiind ilegală.

CITIȚI și De ce au fost ÎNLĂTURAȚI din proces avocații lui Dorin Chirtoacă: Poziția Procuraturii Generale

„Uniunea Avocaților a cercetat cazul și a constatat că, într-adevăr, sunt comise un șir concret de încălcări de procedură penală și anume:

1. În ordonanța emisă de procurorul Dumitru Robu nu sunt făcute trimiteri concrete la articole și prevederi exprese din Legile citate, or, în acest caz, învinuirile au caracter evaziv și incert;

2. Întrucît avocatii au dreptul și obligația să-și pregătească strategia apărării, la orice etapă a procesului, termenul de 5 zile urma să fie respectat cu strictețe: a se vedea și dispozitia alin. (1) din art. 67 al Codului de procedură penală, conform căreia apărătorul este persoana care, pe parcursul procesului, reprezintă interesele bănuitului, învinuitului, inculpatului, îi acordă asistenţă juridică prin toate mijloacele şi metodele neinterzise de lege.

3. Prevederile art. 52 din Codul de procedură penală nu-i acorda procurorului dreptul expres pentru a înlătura avocatul de la participarea la proces, cu atât mai mult că avocatul a fost ales de învinuit și cu care acesta are contract de asistență juridică.

Uniunea Avocaților menționează că asemenea sesizări au mai parvenit și de la alți membri ai avocaturii.

Pentru a înceta imixtiunea procurorilor în activitatea profesională a avocaților, pentru a nu mai repeta acțiunile de abuz și de intervenție nedorită în apărarea construită de fiecare avocat în parte, cerem Procuratuii Generale să intre în esenta acestui conflict, să se autosesizeze și să întreprindă cercetari de serviciu, să pună capăt abuzurilor, pe care le considerăm făcute în mod intenționat și cu țintă directă: protecția corporativă”, se arată în declarația UAM.

CITIȚI și Întrebarea lui Dorin Chirtoacă pentru procurori: „De ce nu am fost invitat timp de un an și jumătate la audieri, dar peste un an brusc am devenit pericol public?”

„Încă o dovadă în plus că procurorul care instrumentează cazul Dorin Chirtoacă nu activează în baza legii, dar la comandă, fapt ce demonstrează că dosarul este unul politic”, a comentat liderul liberal, Mihai Ghimpu.

Menționăm că primarul de Chișinău a fost reținut la finele lunii mai și se află în arest la domiciliu, fiind cercetat penal pentru abuz în serviciu în dosarul parcărilor cu plată din municipiul Chișinău. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md