23:00:42 26.04.2024
Stiri

Sistemul MIXT va fi aprobat joi în lectură finală? Se anunță mitinguri PRO și CONTRA la Parlament

Politică 18.07.2017 16:00 Vizualizări2552 Autor: Ziarul National
Sistemul MIXT va fi aprobat joi în lectură finală? Se anunță mitinguri PRO și CONTRA la Parlament RepublikaNews


Liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase susțin că guvernarea ar intenționa să voteze sistemul mixt în lectură finală joi în Parlament.

Mai mult, cei doi afirmă că Partidul Democrat ar intenționa să aducă oameni în fața Parlamentului la un miting în susținerea sistemului mixt. Prin urmare, liderii Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr cheamă cetățenii să iasă la un protest împotriva schimbării sistemului electoral.

„Membrii și simpatizanții noștri din raioane ne informează că PD-ul obligă bugetarii din întreaga țară să iasă joi la o manifestare în sprijinul sistemului mixt. Probabil, la ședința Parlamentului de joi, PD și PSRM vor încerca să adopte sistemul mixt în ultima lectură. Asta chiar dacă versiunea finală a proiectului de lege nici nu a fost făcută publică. Dacă se confirmă, îndemnăm toți oamenii de bună credință să fie gata ca, începând cu ziua de joi, 20 iulie, să ieșim și să protestăm împotriva sistemului de vot care are ca scop distrugerea democrației în Republica Moldova”, îndeamnă Maia Sandu pe Facebook.

„Azi, din miliardele furate de Plahotniuc și gașca sa de la oameni, Dodon ne va face concert în Piața Marii Adunări Naționale. Pentru joi acești nemernici au alt scenariu, tot pe banii cetățenilor. Să inițieze votarea în a două lectură a sistemul mixt, salvatorul lor de la pușcărie și confiscarea averilor furate de la oameni. Pentru ora 9.00, la Parlament, cu autobuze comandate din timp vor fi aduși bugetari, la fel cum au fost duși la concerte și mitinguri de sustinere a corupţiei, sărăciei și batjocurii oligarhice. Să vină. Să vină alături de noi de data aceasta. Să apărăm ÎMPREUNĂ democrația, țara și viitorul copiilor noștri Acasă. Eu ies la protest și chem întreaga opoziție și societate. Să demonstrăm că suntem un popor deșteptat și demn de trecutul nostru și de un viitor frumos în civilizație, democrație și bunăstare”, a scris, tot pe Facebook, și Andrei Năstase.

Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, deputata democrată Valentina Stratan ne-a spus că nu cunoaște despre faptul că proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral ar urma să fie discutat în această săptămâna la Parlament.

Potrivit ei, ședința fracțiunii democrate din Parlament ar urma să aibă loc abia mâine, iar Biroul Permanent al Parlamentului a aprobat încă săptămâna trecută ordinea de zi pentru următoarele două săptămâni și acest proiect nu se regăsea în listă.

„Din câte știu, nici Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și imunități nu a încheiat munca la acest proiect de lege. Chiar nu cunosc”, ne-a spus Valentina Stratan.

Cât despre acuzația potrivit căreia PD ar scoate la un miting bugetarii, deputata afirmă că sunt „prostii gogonate, fără niciun temei juridic și logic”: „Cum poți să scoți lumea la protest, când bugetarii trebuie să fie la muncă?”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md