17:55:31 26.04.2024
Stiri

Maia Sandu o acuză pe Lilia Pogolșa că vrea „să pună CAPAC” BAC-ului CORECT. Liderul PAS i-a transmis „SALUTĂRI” și lui Gheorghe Duca

Social 14.07.2017 14:00 Vizualizări3870 Autor: Ziarul National
Maia Sandu o acuză pe Lilia Pogolșa că vrea „să pună CAPAC” BAC-ului CORECT. Liderul PAS i-a transmis „SALUTĂRI” și lui Gheorghe Duca privesc.eu


Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care anterior a deținut funcția de ministru al Educației, acuză Partidul Democrat (PD) și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) că fac front comun pentru a deturna reformele inițiate în domeniul educației, iar în calitate de „instrument” ar fi actuala viceministră a Educației, Lilia Pogolșa.

„Pe perioada examenelor de Bacalaureat, Parlamentul își aduce aminte de educație și își face griji de cunoștințele elevilor din R. Moldova. Deputații sunt preocupați de rata scăzută de promovare la examenele de BAC. Guvernanții noștri sunt exigenți și vor cele mai înalte medii pentru elevii din țara noastră, dar nu vor să recunoască că aceste medii sunt mari în comparație cu sprijinul pe care îl acordă educației. Totuși, situația e diferită față de ceilalți ani. În acest an se pronunță la acest subiect și actuala conducere a Ministerului Educației, în frunte cu doamna Pogolșa”, a declarat Maia Sandu astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Fosta ministră spune că Lilia Pogolșa, „o persoană cu probleme de integritate”, vine cu pretenții la angajații Agenției pentru Dezvoltarea Curriculară și Evaluare. „Această echipă a reușit, în pofida faptului că nu a avut sprijin politic, să asigure o evaluare corectă a cunoștințelor. Doamna Pogolșa vrea să pună capac Bacalaureatului corect. Ea nu a făcut nimic bun de când a venit la minister, dar are pretenții la metodologia de evaluare, la oamenii care au evaluat testele. Specialiștii în domeniu trebuie să se ocupe de asta, dar nu politicienii”, a precizat Sandu.

De asemenea, lidera PAS a criticat și comasarea unor instituții din domeniul educației în urma reformării sdministrației publice centrale. „Guvernul a decis să pună într-o oală toate instituțiile din domeniul învățământului. Această comasare va omorî firavele realizări de constituire a unui cadru instituțional funcțional pentru asigurarea calității în educație. Efectele acestei decizii iresponsabile vor fi resimțite mulți ani înainte”, e de părere Maia Sandu.

Fosta ministră i-a transmis salutări, ce-i drept pe un ton ironic, actualului președinte al Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, care nu este de acord cu reforma din domeniul cercetării. „Pe perioada mandatului nostru, am avut nenumărate discuții cu domnul Duca vizavi de demonopolizarea finanțării în domeniul cercetării. Trebuie să recunosc că domnul Duca a reușit de fiecare dată să se eschiveze de la reforme. Dar acum vedem că cei din PD sunt mult mai convingători. Oare ce argumente folosesc ei în raport cu domnul Duca? Cert este că AȘM a pierdut șansa de a se reforma într-un mod consensual. Proprietățile AȘM vor fi preluate de Guvern și vor fi scoase la privatizare. În fond, nu este un lucru rău, mai ales dacă ținem cont de modul defectuos în care a fost administrat acest patrimoniu. Dar, privatizarea va fi făcută de PD, iar în ultimii șapte ani am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu aceste privatizări”, a conchis Maia Sandu.

De menționat că persoanele vizate de Maia Sandu nu au venit, deocamdată, cu reacții.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md