08:59:55 26.04.2024
Stiri

Consiliul Europei CRITICĂ Legea privind ONG-urile din Federația Rusă care inspiră, mai nou, și guvernarea din R. Moldova. Cazul a ajuns la CEDO

Politică 13.07.2017 14:40 Vizualizări1159 Autor: Ziarul National
Consiliul Europei CRITICĂ Legea privind ONG-urile din Federația Rusă care inspiră, mai nou, și guvernarea din R. Moldova. Cazul a ajuns la CEDO WordPress


Legislația rusă privind ONG-urile sau legea așa-numitilor „agenți străini“ nu corespunde standardelor internaționale și europene în materie de drepturile omului, a declarat Nils Muiznieks, șeful Comisiei pentru drepturile omului al Consiliului Europei, fiind audiat în calitate de terță parte în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Aplicarea acestei legi împiedică activitatea organizațiilor societății civile din Rusia, încalcă drepturile la libertatea de asociere și libertatea de exprimare. În afară de problemele legate de finanțare, ONG-urile „agenți străini“ se confruntă cu hărțuire și persecuție din partea autorităților și, uneori, chair atacuri fizice, a declarat Mujzhnieks, citat de paginaderusia.ro.

El susține că definiția „activității politice“ în ceea ce privește organizațiile non-guvernamentale din legea rusă este formulată greșit. Potrivit lui, activitățile pe care legea le califică drept „politice“ reprezintă un drept fundamental al organizațiilor societății civile. Șeful Comisiei privind drepturile omului din Consiliul Europei constată că legea rusă „cu privire la agenții străini“ împiedică drepturile omului și asociațiile civile să apere interesul public în Rusia.

În martie, CEDO a început examinarea plângerilor unor organizații non-profit din Rusia în legatură cu Legea cu privire la „agenți străini“. CEDO a comasat într-un dosar plângerile a 61 de ONG-uri din Rusia, inclusiv Asociația pentru protecția drepturilor alegătorilor „GOLOS“, „Comitetul pentru Prevenirea Torturii“, Saharov Center, Centrul pentru Drepturile Omului „Memorial“, muzeul „Perm-36“ și altele.

Recent, ministrul Justiției de la Chișinău a anunțat inițiativa de a modifica Legea cu privire la activitatea ONG-urilor, astfel încât să fie interzisă desfășurarea de activități politice de către acestea din contul finanțărilor externe.

Cele mai importante organizații neguvernamentale din R. Moldova au reclamat faptul că „propunerile reprezintă un atac împotriva organizațiilor necomerciale care sunt active în promovarea politicilor publice sau altor activități de dezvoltare a democrației participative”, iar „astfel de măsuri vor lipsi de finanțare majoritatea ONG-urilor active din țară, iar organizațiile și fundațiile politice străine care activează în R. Moldova ar trebui să-și încheie activitatea”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md