01:45:14 27.04.2024
Stiri

VIDEO // Plahotniuc a cerut la New York implicarea marilor PUTERI în soluționarea conflictului transnistrean și a criticat „ideologia EXPANSIONISTĂ” a Federației Ruse

Politică 12.07.2017 22:15 Vizualizări6474 Autor: Ziarul National
VIDEO // Plahotniuc a cerut la New York implicarea marilor PUTERI în soluționarea conflictului transnistrean și a criticat „ideologia EXPANSIONISTĂ” a Federației Ruse


Liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, a cerut la New York, în cadrul ședinței Consiliului Internaționalei Socialiste, implicarea mai puternică a actorilor regionali și globali în găsirea unei soluții potrivite în vederea soluționării conflictului transnistrean.

Liderul democrat, care este și vicepreședinte al Internaționalei Socialiste, și-a axat discursul, în cadrul panelului „Consolidarea cooperării multilaterale în domeniul păcii”, pe nevoia rezolvării conflictului transnistrean.

Plahotniuc a accentuat că timp de 25 de ani s-a menținut liniștea pe Nistru, însă nu s-a reușit deschiderea negocierilor pe tema de fond, anume statutul regiunii transnistrene în cadrul R. Moldova.

„Formatul negocierilor nu și-a arătat capacitatea să ne ducă la acel rezultat pe care-l dorim”, a precizat Vlad Plahotniuc, citat de un comunicat de presă al PD.

Pe de altă parte, sursa citată a atras atenția asupra „iluziei păcii” în condițiile evenimentelor din 2008 din Georgia și din 2014 din Ucraina, subliniind că în regiunea noastră geografică pacea nu este încă garantată.

Acesta a sugerat că regimul separatist de la Tiraspol, care este susținut de Rusia, în orice moment ar putea recurge la provocări, mai ales că pe teritoriul din stânga Nistrului și acum staționează trupe și armament rusesc. „Atâta timp cât este viu revanşismul, cât timp se exprimă ideologia expansionistă, conflictele locale pot să izbucnească în orice moment”, a avertizat liderul democrat.

El a reamintit solicitarea constantă a R. Moldova de retragere a trupelor ruse din Transnistria, precum și a armamentului și munițiilor. „Credem că e necesară transformarea misiunii pacificatoare a Federației Ruse care se află în țara noastră în zona conflictului într-una civilă, sub mandat internațional”, a adăugat democratul.

În finalul discursului său, președintele PDM a lansat propunerea ca Moldova să găzduiască la sfârșitul acestui an un forum internațional social-democrat dedicat păcii și securității în regiune. „Eu vă garantez că Moldova se va bucura să primească toţi experţii şi reprezentanţii Internaţionalei Socialiste și astfel vom face un eveniment important pentru Europa de Est. Organizaţia noastră politică (IS) îşi va amplifica rolul în consolidarea păcii în această regiune şi desigur potenţialul de a ajuta la rezolvarea conflictelor în lume”, a conchis acesta.

PD precizează că Consiliul Internaționalei Socialiste este un eveniment care se desfășoară o dată sau de două ori pe an, reunind majoritatea liderilor partidelor membre ale Internaționalei Socialiste. Actualul Consiliu are loc în perioada 11-12 iulie 2017 în Statele Unite ale Americii, la New York, în clădirea sediului central al Organizației Națiunilor Unite.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md