22:47:04 26.04.2024
Stiri

VIDEO // DEZBATERI privind schimbarea sistemului electoral în R. Moldova: Alegerile ar putea să NU fie organizate și în Transnistria

Politică 12.07.2017 15:55 Vizualizări2043 Autor: Ziarul National
VIDEO // DEZBATERI privind schimbarea sistemului electoral în R. Moldova: Alegerile ar putea să NU fie organizate și în Transnistria


UPDATE 16.37. Ghenadie Cosovan propune ca alegerile să nu fie organizate în Transnistria, fiindcă acolo candidații nu vor putea merge să-și facă o campanie necesară, nu este acces la mass-media etc. „Propun să lăsăm acest teritoriu în pace, că aștfel va avea acces acolo doar o singură persoană”, a spus Cosovan, făcând referire la președintele Igor Dodon. Pentru asta, Parlamentul ar trebui să adopte o lege prin care să declare acest teritoriu ca fiind ocupat. Propunerea a fost susținută de Vitalie Andrievschi, potrivit căruia Moscova ar pregăti demult votarea masivă a transnistrenilor pentru a influența rezultatele alegerilor de la Chișinău. Acesta a mai spus că propunerea privind acordarea de cote pentru transnistreni în Parlamentul de la Chișinău ar trebui lăsată în pace.

UPDATE 16.30. Deputatul democrat Sergiu Sârbu susține că parlamentarii de la Chișinău nu sunt de acord cu recomandarea Comisiei de la Veneția de a nu suplini numărul de voturi în secțiile electorale. Potrivit acestuia, pentru secțiile deschise în R. Moldova va fi păstrat numărul maxim de 3 000 de buletine de vot, dar peste hotare, CEC va putea suplini numărul acestora, la necesitate, până la 5 000.

UPDATE 16.24. În legea cu privire la sistemul mixt nu se mai regăsi posibilitatea de a revoca deputatul din funcție. Un anunț în acest sens a fost făcut de deputatul democrat, Sergiu Sârbu. De asemenea, Sârbu a menționat că partidele politice vor fi încurajate să promoveze pe listele electorale, dar și în circumscripții, femeile. Astfel, partidele care vor promova femeile ar putea să primească mai mulți bani de la buget. Totodată, este examinată și ideea ca numărul de semnături pentru pentru participarea la alegeri în cadrul unei circumscripții al femeilor să fie mai mic ca în cazul bărbaților.

La Parlament va avea loc o nouă rundă de dezbateri publice privind schimbarea sistemului electoral în R. Moldova.

Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și iImunități urmează să prezinte raportul său privind modificările efectuate la proiectul de lege adoptat în prima lectură, conform recomandările Comisiei de la Veneția.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md