21:42:04 26.04.2024
Stiri

CPR Moldova solicită Ministerului Finanțelor REDUCEREA cu 12% a cotei TVA pentru produsele alimentare și serviciile de alimentare publică

Economie 12.07.2017 16:40 Vizualizări1830 Autor: Ziarul National
CPR Moldova solicită Ministerului Finanțelor REDUCEREA cu 12% a cotei TVA pentru produsele alimentare și serviciile de alimentare publică


Centrul de Politici şi Reforme (CPR Moldova), Alianța Întreprinderilor Străine Mici (FSEA), Asociația Patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din R. Moldova” (MĂR) și Asociația Patronală a Subiecților Comerțului Interior („ProBiz”) solicită Ministerului Finanțelor să reducă cu 12% cota TVA pentru produsele alimentare și serviciile de alimentare publică.

Semnatarii demersului susțin că inițiativa respectivă este în armonie cu practica multor state din UE, cere au reușit, după introducerea acestei măsuri, să înregistreze numeroase rezultate pozitive.

„Ajustarea cotei TVA va crește echitatea fiscală și concurența în sectoarele reprezentate de comerțul organizat și serviciile de restaurant și catering. De implementarea acestei inițiative vor beneficia, în primul rând, operatorii economici ce activează transparent, căci costurile și riscurile pentru operatorii economici ce activează în zona gri a economiei va crește, inevitabil”, se arată în demers.

De asemenea, semnatarii consideră că această măsură se impune ca fiind una benefică şi în contextul în care consumul intern rămâne instrumentul cel mai eficient de impulsionare a creșterii economice a R. Moldova.

„Compensarea posibilelor pierderi de scurtă durată a veniturilor bugetare din încasările TVA, se va face din creșterea economică adițională rezultată din majorarea consumului intern, cuplate cu eficientizarea colectării veniturilor bugetare și o creștere a conformității voluntare. Măsuri de acest gen presupun costuri fiscale mici și beneficii pe termen lung, ce necesită a fi luate în considerație de factorii de decizie din R. Moldova”.

Deocamdată, Ministerul Finanțelor nu a venit cu o reacție vizavi de solicitarea respectivă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md