20:17:17 26.04.2024
Stiri

Amnesty International Moldova acuză Procuratura Generală de INTIMIDARE: Vrea să verifice rapoartele organizației înainte de a fi emise?

Social 11.07.2017 15:00 Vizualizări1757 Autor: Ziarul National
Amnesty International Moldova acuză Procuratura Generală de INTIMIDARE: Vrea să verifice rapoartele organizației înainte de a fi emise?


Amnesty International Moldova (AI) a făcut publică astăzi o declarație prin care se arată revoltată de „tentativa Procuraturii Generale de intimidare a Mișcării Amnesty International și de încercare de descalificare profesională a expertizelor emise” de această organizație.

AI Moldova consideră inacceptabilă solicitarea Procuraturii Generale de a consulta rapoartele Amnesty International, înainte ca acestea să fie emise, susținând că informațiile din rapoarte sunt colectate din primele surse care nu pot fi făcute publice.

Menționăm că, ieri, Procuratura Generală a organizat un eveniment public la care a invitat reprezentanții Amnesty International Moldova pentru a discuta „probleme de actualitate”.

„Considerăm inacceptabil modul în care Procuratura Generală a organizat un eveniment, prin care a mascat o execuție publică, anunțând în agendă o eventuală propunere de fortificare a colaborării dintre Procuratura Generală și Mișcarea Amnesty International. Considerăm impropriu pentru Procuratura Generală inițierea unor asemenea discuții, ea fiind, întâi de toate, un organ de urmărire penală și nu unul de expertizare a comunicatelor și rapoartelor privind drepturile și libertăților omului în R. Moldova”, se arată în declarația AI Moldova.

În mod special, procurorul adjunct Igor Popa le-a reproșat reprezentanților AI Moldova că au inclus „date eronate” în raportul privind dosarul grupului Petrenco, lucru respins de organizație.

„A fost luată cu asalt una dintre instituţiile principale din stat. La oamenii care protestează paşnic, care au rucsacuri, lanţuri şi lacăte şi mijloace de comunicare între ei, noi am fost departe de gândul că aceasta a fost o manifestaţie paşnică. Corespunzător, acţiunile au fost încadrate în limita articolului 25, Cod Penal”, a explicat procurorul Popa.

„La data de 30.06.2017, Amnesty International a luat atitudine privind dispozitivul sentinței pe dosarul Petrenco. Prin dosarul nominalizat au fost încălcate stipulările Hotărârii Curții Constituționale a RM Nr. 3 din23.02.2016 privind excepţia de neconstituţionalitate a alineatelor (3), (5), (8) şi (9) ale articolului 186 din Codul de procedură penală (sesizarea nr. 7g/2016) și Hotărîrea Curții Constituționale Nr. 12 din14.05.2015 privind excepţia de neconstituţionalitate a articolului 287 alin. (1) din Codul de procedură penală (sesizarea nr. 15g/2015). Cât privește pretinsa eroare a interpretării „greșite a gravității dosarului sus-menționat” din comunicatul de mai sus, art. 285 din Codul penal (dezordini în masa) presupune să fie prezentă o latură obiectivă foarte întemeiată, și anume: incendierea proprietății publice sau private, distrugeri în masa, violențe huliganice agravante în timpul protestelor etc. Mai mult, interzicerea de a participa la Acțiuni Publice, potrivit deciziei Tribunalului Internațional de la Nuremberg, este restricționat doar în 3 cazuri: a) discursuri de ură, b) discursuri rasiste, c) discursuri naziste. Ceea ce nu este cazul în speță”, argumentează Amnesty International.

Reprezentanții origanizației ar fi dispuși să discute o eventuală analiză a situației drepturilor omului în R. Moldova și, în particular, a dosarului Petrenco, în Comisia parlamentară pentru drepturile omului.

„Condamnăm în mod categoric acțiunea Procuraturii Generale întreprinse împotriva Amnesty International și o înscriem într-un șir de acțiuni ale autorităților moldovene împotriva ONG-urilor. Cerem societății civile din R. Moldova și organismelor internaționale să ia act de acțiunile Procuraturii Generale și să se solidarizeze împotriva autorităților politice ale țării, care încearcă să monopolizeze toate domeniile vieții sociale, economice și politice ale țării”, încheie declarația Amnesty International.

Procurorul general Eduard Harunjen califică drept „bolnăvicioasă” declarația Amnesty Internațional.

„Ni se pare surprinzător de bolnăvicioasă reacția AI la dialogul nostru sincer și transparent, mai ales că, în cadrul întrevederii noastre de ieri, reprezentanții acesteia s-au arătat mulțumiți de stadiul consultărilor la care am ajuns pentru a ne fortifica și mai mult dialogul.Toate discuțiile de ieri au fost transmise live și pot fi vizualizate de toți cei interesați și astăzi. De aceea, ne abținem de la orice replică. Lăsăm societatea să se informeze obiectiv și să-și facă singură concluziile. Reiterăm deschiderea și poziția constructivă a Procuraturii Generale cu întreaga societate”, a declarat Eduard Harunjen pentru Ziarul NAȚIONAL.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md