04:26:09 27.04.2024
Stiri

Pentru a nu fi CONDAMNATĂ la CEDO, R. Moldova a ahitat peste jumătate de milion de lei unor deținuți torturați. Acum, statul cere banii de la un șef de la închisoare

Social 06.07.2017 10:00 Vizualizări3527 Autor: Ziarul National
Pentru a nu fi CONDAMNATĂ la CEDO, R. Moldova a ahitat peste jumătate de milion de lei unor deținuți torturați. Acum, statul cere banii de la un șef de la închisoare Provincial


Doi deținuți din R. Moldova s-au plâns la CEDO că au fost supuși torturii încă în anul 2008 și nu au avut dreptul la un proces echitabil, iar pentru a nu fi condamnat, statul a încheiat cu reclamanții acorduri de reglementare amiabilă a cazurilor în vara anului 2013.

Drept urmare, R. Moldova le-a plătit reclamanților câte 14 mii de euro prejudiciu material și moral, dar şi costuri, și cheltuieli de reprezentare, în total 28 de mii de euro.

În septembrie 2013, CEDO a pronunțat decizia de radiere de pe rol a cererii Livădari împotriva Republicii Moldova, după ce statul și-a recunocut vina în privința fraților Petru și Vasile Livădari.

Reclamanții au indicat în cursul procesului de judecată că cel care i-a maltratat a fost șeful de securitate al Penitenciarul nr.4 din Cricova, Sergiu Predeleanu, iar Procuratura Generală și Ministerul Finanțelor a decis că anume acesta trebuie să întoarcă banii pe care statul i-a plătit celor torturați.

Recent, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie, Predeleanu a fost obligat să achite statului suma de 502 905 de lei, ceea ce reprezintă plata efectuată de R. Moldova urmare a încheierii acordului de soluţionare pe cale amiabilă a cauzei aflate pe rolul CEDO a celor doi frați maltratați.

Șeful de la închisoare mai urmează să achite, în beneficiul statului, și suma de 15 087 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, decizia fiind irevocabilă.

Menționăm că, anterior, și Ministerul Justiției a anunțat că inițiază acțiuni în regres împotriva judecătorilor, polițiștilor și funcționarilor deciziile cărora au dus la condamnarea R. Moldova la CEDO, dar acestea au fost ulterior suspendate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md