23:25:51 26.04.2024
Stiri

Andrian Candu spune că partenerii europeni i-au recomandat Maiei Sandu să participe la dezbaterile privind sistemul mixt

Politică 05.07.2017 18:00 Vizualizări3085 Autor: Ziarul National
Andrian Candu spune că partenerii europeni i-au recomandat Maiei Sandu să participe la dezbaterile privind sistemul mixt


Spicherul Andrian Candu susține că a încercat să ia din nou legătura cu liderii partidelor de opoziție, Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru a-i invita să participe la dezbaterile de astăzi pe platforma parlamentară privind sistemul electoral mixt, după recomandările Comisiei de la Veneția, dar nu a primit niciun răspuns.

„Am încercat să comunic direct cu Maia Sandu și Andrei Năstase, însă, spre regret, nu am primit niciun răspuns de la ei. Spun cu regret, deoarece regulile democrației și dezbaterile democratice înseamnă să comunici, dialog, nu refuz sau tăcere. Din câte știu, Maia Sandu a fost încurajată de partenerii europeni să participe la dezbateri. Decizia-i aparține. Probabil au alte interese și alte ocupații, decât interesele statului”, a declarat astăzi Candu, înaintea dezbaterilor de la Parlament.

Andrian Candu a reclamat aceeași situație și la dezbaterile de săptămâna trecută.

Menționăm că printre recomandările Comisiei de la Veneția se numără și găsirea unui consens larg în societate în privința schimbării sistemului electoral.

Maia Sandu și Andrei Năstase s-au declarat împotriva modificării sistemului electoral, anunțând că pledează pentru îmbunătățirea actualului sistem.

„Decizia finală a Comisiei de la Veneția este cu mult mai dură decât se așteptau autoritățile. Aceasta nu lasă spațiu de manevră guvernării care invocă principiul „dreptului suveran”. În opinia Comisiei, în contextul actual, nimic nu justifică schimbarea sistemului electoral. Ignorarea acestei decizii nu înseamnă altceva decât deturnarea fățișă a parcursului european al Republicii Moldova”, declara Maia Sandu după ce Comisia de la Veneția a făcut publice recomandările la proiectul de lege privind sistemul mixt votat în primă lectură de Parlament.

Anterior, Andrian Candu a declarat că în R. Moldova nu poate fi atins un consens larg, fiindcă „așa este societatea”, și a promis că recomandările Comisiei de la Veneția se vor regăsi în proiectul final care va fi votat în Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md