16:30:03 26.04.2024
Stiri

REPLICĂ // „Promo-LEX”: „Comentatorul Corneliu Ciurea are pierderi de memorie și folosește falsuri și minciuni în expunerea informațiilor ”

Politică 05.07.2017 16:39 Vizualizări4299 Autor: Ziarul National
REPLICĂ // „Promo-LEX”: „Comentatorul Corneliu Ciurea are pierderi de memorie și folosește falsuri și minciuni în expunerea informațiilor ”
Pavel Postică, director de program la Asociația „Promo-LEX”


Asociația „Promo-LEX” este de acord că dezbaterile politice au o poziție privilegiată în sfera libertății de exprimare și, respectiv, am încurajat și încurajăm oricare persoană politică să dezbată în public problemele de interes general. Totodată, dorim să atragem atenția asupra diferențelor care sunt între noțiunea de exprimare a opiniei și furnizare a unei informații. În cazul expunerii unei opinii este vorba despre o judecată de valoare, care rezidă din experiența, personalitatea și cunoștințele celui care a exprimat-o. În ceea ce privește expunerea unei informații, aceasta se referă la fapte concrete care pot fi demonstrate și documentate.

În acest sens, apreciem activismul comentatorului politic Corneliu Ciurea în dezbaterea unor chestiuni de interes general. Cu toate acestea, afirmațiile unui comentator de valoare trebuie confirmate și bazate pe fapte reale și informații veridice. Este regretabil când o persoană folosește deliberat minciuni și neadevăruri, astfel inducând în eroare audiența. Nu cunoaștem dacă dnul Ciurea a folosit premeditat minciuna sau din necunoștință de cauză, însă vom sublinia că informația răspândită de dânsul în cadrul unui interviu reprezintă nimic altceva decât un fals.

Așadar, în interviul acordat Ziarului NAȚIONAL cu titlul „OPINIE: Cum europenii, societatea civilă și actuala opoziție nu s-au opus votării mixt-ului în 2013” , publicat la 3 iulie 2017, dnul Corneliu Ciurea a declarat: „Repet, nici IPP, nici ADEPT, nici Promo-Lex, nici bravul Andrei Popov şi APE, nici chiar ministra Maia Sandu, care aștepta şi ea la minister un grant substanţial, n-au schiţat niciun gest de nemulţumire. Dimpotrivă, au tăcut satisfăcuţi pentru că votarea sistemului electoral mixt nu li se părea deloc un subiect important atunci.”.

Prin urmare, referința la faptul că Asociația „Promo-LEX” nu a venit cu o poziție publică și a susținut votul mixt în anul 2013 reprezintă o informație pe care dnul Ciurea a expus-o deliberat și conștient. Observăm că dânsul debitează metafore și calificative improprii unui analist de valoare, speculând cu o presupusă abținere de a lua o poziție în vederea obținerii unor foloase. La fel, cunoscând de statutul de actor apolitic al Asociației noastre, a menționat că am fi devenit afiliați politic. În aceste circumstanțe, cu regret suntem nevoiți să constatăm că ambele afirmații nu corespund adevărului.

În contextul polemicilor apărute în societate, se observă o tendință a diverșilor actori, politici în special, de a calomnia unele organizații ale societății civile și de a induce în eroare societatea referitor la presupusul partizanat sau afiliere politică a unor organizații. Ne pare rău că dnul analist a făcut aceste afirmații false.

Ținem să aducem la cunoștință și să reamintim dnului Ciurea că, la 19 aprilie 2013 a fost adoptată Legea nr.94 „privind modificarea şi completarea unor acte legislative” care prevedea schimbarea sistemului electoral în unul mixt. Imediat, în aceeași zi, la 19 aprilie 2013, Asociația „Promo-LEX”, asigurând secretariatul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte „Coaliția 2009”, a elaborat, a coordonat cu membrii și a difuzat un comunicat prin care „Coaliția 2009” și-a arătat îngrijorarea și dezacordul privind modul în care a fost schimbat sistemul electoral.

Ulterior, la 29 aprilie 2013, Asociația „Promo-LEX” a venit cu un amplu comentariu oficial asupra proiectului de Lege menționat, prin care am subliniat deficiențele și lacunele actului respectiv. Documentul cu numărul de ieșire 670 a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului. La fel, reprezentanții Asociației „Promo-LEX” au participat la lucrările Comisiei speciale a Parlamentului, care a luat act inclusiv de concluziile expuse de „Promo-LEX”, iar unele ele au fost puse la baza abrogării Legii nr. 94, fiind preluate inclusiv argumente și concluzii din documentul elaborat de Asociația „Promo-LEX”.

Pe viitor, am sugera ca dnul Ciurea să studieze mai bine domeniu în care dorește să facă anumite comentarii și să nu folosească falsuri și minciuni în justificarea anumitor poziții.

Pavel Postică, director de program, Asociația „Promo-LEX”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md