07:35:32 27.04.2024
Stiri

LACUNE găsite de experți în proiectul de modificare a sistemului electoral: „Riscăm să avem un Parlament nereprezentativ”

Politică 05.07.2017 14:40 Vizualizări2410 Autor: Ziarul National
LACUNE găsite de experți în proiectul de modificare a sistemului electoral: „Riscăm să avem un Parlament nereprezentativ” IPN


Proiectul de schimbare a sistemului electoral din R. Moldova în unul mixt are mai multe lacune de ordin tehnico-juridic și riscăm ca viitorul Parlament să fie unul nereprezentativ.

Concluzia îi aparține expertului de la IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță, care a prezentat astăzi studiul „Schimbarea sistemului electoral al R. Moldova - impactul asupra sistemului politic moldovenesc”.

Potrivit lui Tăbârță, miza schimbării sistemului electoral este, de fapt, introducerea circumscripțiilor uninominale din proiectul din martie curent al democraților, iar un sistem uninominal nu este recomandat societăților divizate precum este R. Moldova.

Sursa a subliniat, într-o conferință de presă, că, potrivit proiectului privind sistemul mixt, un deputat poate ajunge în Parlament cu „10-15% din voturi”, fiindcă va fi valabilă majoritatea simplă, iar prin actualul proiect dispare și pragul de valiare a alegerilor.

„Dacă vom cumula această majoritate simplă cu lipsa pragului de validare a alegerilor, putem avea deputați pentru care a votat puțină lume. Astfel, riscăm să avem un Parlament nereprezentativ. Experiența internațională arată că în cadrul unui asemenea sistem sunt avantajate partidele mari cu acces la resursele administrative”, a spus Ion Tăbârță.

Tot el afirmă că, dacă va fi aprobat, noul sistem electoral nu va rezolva problema partidelor din R. Moldova, foarte dependente de lider.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md