12:44:11 26.04.2024
Stiri

Liderul PPDA, în Parlamentul European: „Modificarea sistemului electoral urmărește suprimarea șanselor opoziției antioligarhice și proeuropene autentice de a accede în Parlament”

Politică 04.07.2017 11:00 Vizualizări1820 Autor: Ziarul National
Liderul PPDA, în Parlamentul European: „Modificarea sistemului electoral urmărește suprimarea șanselor opoziției antioligarhice și proeuropene autentice de a accede în Parlament” Facebook


Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, se află la Strasbourg unde solicită europarlamentarilor să condiționeze „ferm” îndeplinirea tuturor condiționalităților avansate de către instituțiile europene „regimului Plahotniuc - Dodon”, inclusiv a recomandărilor Comisiei de la Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral.

Năstase face o analogie cu situația din Ucraina unde a fost schimbat „în mod similar”, în 2011, sistemul electoral de către Victor Ianukovici, „la fel contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

„Schimbarea sistemului electoral proporțional într-unul mixt propus de Dodon și promovat de binomul Plahotniuc-Dodon după modelul și traiectoria lui Ianukovici în Ucraina, cu ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, înseamnă păstrarea statului captiv și consolidarea unui regim cleptocratic și autoritar la granița de est a UE și NATO. Încercarea iresponsabilă a lui Plahotniuc, Candu și Filip de a convinge instituțiile europene de la Bruxelles și unele cancelarii că prin schimbarea sistemului electoral, partidul de guvernământ, care potrivit sondajelor de opinie nu intră în Parlament la viitoarele alegeri, într-un sistem mixt promovat de Dodon va câștiga alegerile și-l va neutraliza pe Dodon, este o manipulare fără nicio legătură cu realitățile politice din Republica Moldova. E un act amoral de manipulare, un afront adus partenerilor noștri de dezvoltare, dar și mai gravă e premeditarea de către aceștia a unei crime față de cetățenii R. Moldova”, susține Năstase.

Potrivit opozantului, modificarea sistemului electoral urmărește nu menținerea țării noastre pe orbita UE, ci „consolidarea cartelului politic Plahotniuc-Dodon, cu suprimarea șanselor opoziției antioligarhice și proeuropene autentice de a accede în Parlament”: „Dacă un astfel de plan se va realiza, există un risc major de destabilizare politică gravă a Republicii Moldova, aflată la granița UE și NATO, într-o regiune extrem de sensibilă geopolitic. Introducerea sistemului mixt de vot la următoarele alegeri în condițiile statului captiv, înseamnă în mod iminent obținerea de către Dodon și forțele ostile R. Moldova a unei majorități parlamentare și o denunțare a Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE, pe care vom fi nevoiți să-l apărăm în stradă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md