05:06:35 27.04.2024
Stiri

Milioane de lei de la Banca Mondială, acordate ILEGAL unui antreprenor din R. Moldova. Acum, statul trebuie să întoarcă banii

Anticorupție 03.07.2017 11:30 Vizualizări4347 Autor: Ziarul National
Milioane de lei de la Banca Mondială, acordate ILEGAL unui antreprenor din R. Moldova. Acum, statul trebuie să întoarcă banii


Un antreprenor din R. Moldova a beneficiat ilegal de un grant de 4,865 de milioane de lei, acordat de Banca Mondială Republicii Moldova, iar Procuratura Generală susține că acest lucru s-a întâmplat cu concursul șefului Direcţiei administrare şi control din cadrul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Acum, dosarul șefului de direcție de la AIPA, acuzat de neglijenţă în serviciu cu cauzarea urmărilor grave, și al administratorului Cooperativei de Întreprinzător „Strugurele Auriu”, învinuit de fals în declaraţii şi escrocherie cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari, a ajuns în judecată.

Potrivit procurorilor, întreprinzătorul a convins, la începutul anului 2014, mai mulți producători să fondeze o cooperativă pentru a putea obține bani din grantul acordat Republicii Moldova de Banca Mondială în cadrul proiectului Agricultură Competitivă (MAC-P) „Stimularea investiţiilor pentru promovarea accesului la pieţele de desfacere” monitorizat de către Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii (UCIMPA) şi Agenţia de intervenţii şi plăţi în agricultură (AIPA).

Ulterior, administratorul Cooperativei a depus la AIPA o cerere prin care a solicitat alocarea grantului investiţional pentru procurarea a două camioane cu semiremorci frigorifice şi a utilajului frigorific necesar modernizării depozitului, în care a indicat că valoarea totală a proiectului este de 11 512 820 de lei, iar costul obiectului investiţional pentru porţiunea de grant este de 9 896 500 de lei, din care valoarea grantului este de 42,3 %, iar sursele atrase - de 57,7%.

Deşi nu dispunea de surse proprii pentru investiţie, administratorul Cooperativei de Întreprinzător „Strugure Auriu” a prezentat coordonatorului de proiect, precum şi Direcţiei Administrare şi Control din cadrul AIPA date false. Ultimul a permis, în luna septembrie 2014, perfectarea contractului de acordare respectivei cooperative a unui grant în valoare de 4 865 000 de lei, bani care au fost transferaţi la contul beneficiarului.

Agentul economic, în loc să asigure cofinanțarea a cel puţin 50% din suma totală a investiţiei, a cumpărat din grant pentru procurarea a două camioane cu semiremorci frigorifice, iar aportul cooperativei a fost de doar 870 860 de lei, ceea ce reprezintă circa 15,73 % din totalul investiţiei ce urma să o efectueze beneficiarul.

Astfel, susțin oamenii legii, antreprenorul a beneficiat în mod ilegal de grantul alocat de Banca Mondială, iar statul trebuie să ramburseze suma de aproape cinci milioane de lei finanţatorului, adică Băncii Mondiale.

Dacă va fi recunoscut vinovat de neglijenţă în serviciu, şeful de Direcţie din cadrul AIPA riscă până la 6 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Ccooperatistul riscă până la 15 ani de detenţie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md