07:54:08 26.04.2024
Stiri

Judecătorul Melniciuc, ELIBERAT astăzi din arest, fiind salvat de colegii săi din justiție: Poate examina dosare în continuare

Anticorupție 30.06.2017 11:45 Vizualizări6952 Autor: Ziarul National
Judecătorul Melniciuc, ELIBERAT astăzi din arest, fiind salvat de colegii săi din justiție: Poate examina dosare în continuare Anticorupție


Oleg Melniciuc, magistrat la Judecătoria sectorului Râșcani din capitală, a fost eliberat în această dimineață, după ce a fost reținut marți într-un dosar în care este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

Asta pentru că cele 72 de ore, termenele de arest preventiv aplicate de procurorii anticorupție, au expirat astăzi, la ora 10.00, iar magistratul nu poate fi arestat în continuare, fiindcă acest lucru nu-l permite Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a declarat pentru „Moldova Curată” că acuzația de îmbogățire ilicită imputată lui Melniciuc nu este un caz excepțional, de aceea CSM ar decis prin vot să respingă demersul procuraturii de a permite arestarea magistratului și a autorizat doar perchezițiile și reținerea de 72 de ore a magistratului.

„Consiliul a ținut cont de articolul care prevede inviolabilitatea persoanei din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și din Codul de Procedură Penală și de faptul ce i se incriminează - o infracțiune de îmbogățire ilicită. Având în vedere că dlui este judecător în funcție, o persoană cu demnitate publică, și ținând cont de faptul că arestul este o măsură excepțională, care urmează să fie aplicată în cazuri excepționale, Consiliul, în rezultatul votului, a ajuns la concluzia că aducerea silită, percheziția și reținerea pe un termen de 72 de ore, ținând cont de circumstanțe, sunt oportune”, a declarat Victor Micu pentru „Moldova Curată”.

Prin urmare, magistratul nu este suspendat din funcție, de acceea se poate întoarce la Judecătorie și examina dosare imediat ce va fi eliberat. Procurorul Anticorupție Viorel Morari a confirmat pentru aceeași sursă că Melniciuc, deși este cercetat penal, nu are în prezent nicio restricție legată de activitatea de judecător.

Oleg Melniciuc este cercetat într-un dosar deschis de procurori în urma unei investigații jurnalistice, care a arătat că într-un bloc construit începând cu anul 2014 pentru angajații Judecătoriei Râșcani și cei ai Curții Constituționale au cumpărat apartamente, la preț preferențial, și rudele magistratului, inclusiv mama.

El locuiește într-o casă la sol în municipiul Chișinău, deține o altă casă, moștenită de la părinți, iar în anul 2015 a dobândit, la preț preferențial - 29 520 de euro - un spațiu comercial de 82 de metri pătrați la parterul unui bloc construit în același an pentru asigurarea cu locuințe a angajaților Judecătoriei Râșcani și Curții Constituționale. Mama sa de 79 de ani deține, potrivit „Ziarului de Gardă”, spații nelocative în Chișinău care ar valora peste 4 milioane de lei, iar în anul 2016 i-ar fi donat fiului său 300 de mii de lei.

Procurorii au anunțat că au găsit în casa magistratului sume importante de bani la perchezițiile de marți.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md