16:59:59 26.04.2024
Stiri

De ce Maia Sandu și Andrei Năstase nu vor participa astăzi la dezbaterile anunțate de Candu în privința sistemului mixt

Politică 30.06.2017 09:42 Vizualizări2438 Autor: Ziarul National
De ce Maia Sandu și Andrei Năstase nu vor participa astăzi  la dezbaterile anunțate de Candu în privința sistemului mixt


Reprezentanții Partidului Acțiune (PAS) și Solidaritate și ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) nu vor participa, astăzi, la dezbaterile anunțate de spicherul Andrian Candu cu privire la sistemul mixt, pe platforma parlamentară.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat, ieri-seară, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21, că a primit invitație, dar o va ignora, fiindcă principala recomandare a Comisiei de la Veneția este faptul că „nu recomandă schimbarea sistemului electoral” în R. Moldova.

Maia Sandu a adăugat că va participa doar la dezbateri privind îmbunătățirea actualului sistem electoral proporțional.

Și PPDA consideră că nu are ce discuta în privința sistemului mixt.

„Un mafiot și fratele lui mai mic, care deține deocamdată funcția de președinte, s-au înțeles de dragul păstrării puterii să lichideze ultimele insule ale democrației în R. Moldova. Toți europenii s-au exprimat tranșant că acest lucru este inadmisibil. Dar mafiotul pseudoeuropean Plahotniuc și pseudosocialistul Dodon cu mare tupeu insistă că sistemul electoral oricum va fi schimbat. Ce să discutăm cu acești indivizi? Modalitățile mai puțin dureroase ale nimicirii democrației? Noi putem discuta doar varianta retragerii proiectului mixt Plahotniuc - Dodon și perfecționarea sistemului electoral actual. În caz contrar, noi suntem obligați să venim la Parlament în ziua încercării de a vota acest derapaj antidemocratic în a doua lectură”, a spus Alexandru Slusari de la PPDA.

Dacă sistemul mixt va fi, totuși, aprobat, Maia Sandu a admis inclusiv varianta neparticipării la alegeri a partidului pe care îl conduce, iar cei de la guvernare, „care se declară proeuropeni”, ar trebui „să-și asume acest lucru”.

Amintim că, anterior, Comisia de la Veneția a recomandat atingerea „unui consens larg” în societate înainte de aprobarea sistemului mixt în variantă finală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md