04:04:34 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Ședința CMC: Valeriu Didencu, cercetat penal pentru corupție, a fost DEMIS la „propria dorință”. Consilierii NU au reușit să desemneze astăzi un înlocuitor

Social 29.06.2017 12:18 Vizualizări3072 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ședința CMC: Valeriu Didencu, cercetat penal pentru corupție, a fost DEMIS la „propria dorință”. Consilierii NU au reușit să desemneze astăzi un înlocuitor


UPDATE 13.36 // Cu votul a 18 consilieri socialiști, ședința CMC a fost amânată pentru marți, la ora 10.00. Chiar dacă au votat pentru acest lucru, socialiștii au vrut ca viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, să prezinte raportul privind situația deșeurilor din mun. Chișinău, care era proiectul cu numărul doi în ordinea de zi.

UPDATE 13.30 // Socialistul Ion Ceban propune amânarea votării secretarului interimar al CMC până marți, la ora 10.00, fiindcă nu a fost atins „un consens” între consilieri la acest subiect. Ceban a spus că socialiștii nu insistă pe candidatura propusă de ei, Ludmila Cutasevici, dar își doresc o persoană care nu a făcut parte din conducerea Primăriei capitalei în ultimii ani. Ceilalți consilieri insistă ca votul să fie dat azi și au acuzat socialiștii că nu sunt sinceri atunci când vorbesc despre un „candidat apolitic”, fiindcă Ludmila Cutasevici ar fi „asistenta” fracțiunii PSRM din CMC.

UPDATE 12.44 // Vadim Brânzaniuc lucrează din 2004 la Primăria Chișinău, iar din 2010 deține funcția de șef al Direcției Relații Publice. Acesta are studii în jurnalism și drept. Socialiștii i-au reproșat că s-a aflat mult timp „în cercurile corupte de la primărie” și s-au arătat sceptici că acesta va putea lupta cu corupția, mai ales că și-a luat un credit preferențial de la Primărie. Consilierul Ion Ștefăniță l-a întrebat dacă ar trece un eventual test la poligraf, iar Brânzaniuc a spus că este „o provocare reușită”.



UPDATE 12.30 // Ludmila Cutasevici, candidatura socialiștilor la funcția de secretar interimar CMC, lucrează de jumătate de an în cadrul direcției responsabile de activitatea CMC, fiind transferată de la Pretura Ciocana, unde a lucrat din anul 2008. Aceasta a spus că își dă seama de responsabilitatea ce urmează să îi revină și că, împreună cu consilierii, „o să facă ordine în Chișinău”. Consilierul Victor Lutenco a remarcat relația apropiată a acesteia cu consilierii socialiști.



UPDATE 12.23 // Tudor Tofan este specialist principal în Direcția Juridică a Primăriei capitalei, iar anterior a activat jurist la SA „Tutun-CTC”. Socialistul Ion Ceban i-a reproșat, printre altele, că din cauza acestuia ar fi fost anulat moratoriul la construcția stațiilor de alimentare cu petrol în spațiile verzi ale capitalei și că a fost reprezentantul primăriei în chestiunea semnării contractului pentru gestionarea parcărilor cu plată din Chișinău de către o firmă privată.



UPDATE 12.20 // Consilierii au propus trei candidaturi la funcția de secretar interimar al CMC. Socialiștii au înaintat-o pe Ludmila Cutasevici, consilierul Ion Ștefăniță - pe Tudor Tofan, iar viceprimarul Nistor Grozavu - pe Vadim Brânzaniuc.

UPDATE 12.18 // Secretarul CMC, Valeriu Didencu, a fost demis astăzi de conislierii municipali la „propria dorință”. Acesta se află în arest la domiciliu, fiind cercetat penal pentru corupție, pentru că ar fi luat mită. Deși organele de drept au solicitat suspendarea acestuia din funcție, Didencu a scris cerere de demisie, iar municipalitatea urmează să-i plătească toți banii aferenți demisiei.

UPDATE 11.05 // Ședința CMC va continua după o pauză de 30 de minute.

UPDATE 10.54 // Popular-europeanul Victor Lutenco a propus ca să fie formată o comisie care să inițieze procedura de concurs pentru alegerea „rapidă” a unui secretar interimar al CMC, dar socialiștii repetă că nu vor vota candidatura lui Brânzaniuc. Eu au o altă candidatură, Ludmila Cutasevici, cu care nu sunt de acord ceilalți consilieri.

UPDATE 10.49 // În timp ce ceilalți consilieri solicită să fie „rezolvată” problema secretariatului CMC, dată fiind solicitarea organelor de drept pentru suspendarea lui Didencu, socialiștii susțin că nu vor vota ca „purtătorul de cuvânt al lui Dorin Chirtoacă, Vadim Brânzaniuc” să fie numit în funcția de secretar interimar al CMC.

UPDATE 10.46 // Socialistul Ion Ceban a spus că fracțiunea PSRM nu este gata să discute problema alegerii unui sercretar interimar al CMC, optând pentru numirea unei „persoane apolitice” și s-a pronunțat doar pentru discutarea situației privind deșeurile din capitală.

UPDATE 10.44 // Președintele ședinței de astăzi a CMC, Veaceslav Bulat, a propus ca astăzi să fie discutate două subiecte - suspendarea din funcție a secretarului CMC, Valeriu Didencu, aflat în arest la domiciliu, alegerea unui secretar interimar și audierea viceprimarului Nistor Grozavu în privința situației deșeurilor din capitală.

După câteva încercări nereușite, ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) a atins cvorumul necesar și se desfășoară în aceste momente.

La ședință participă 27 de consilieri municipali socialiști, popular-europeni, comuniști, liberal-democrați și ai „Partidului Nostru”, lipsind doar consilierii liberali.

Printre subiectele anunțate se numără numiriea unui secretar interimar al CMC, după arestul lui Valeriu Didencu, crearea unei comisii pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor publice pentru ocuparea funcţiilor de conducere în direcţiile subordonate Consiliului municipal Chişinău, întreprinderile municipale şi societăţile pe acţiuni amunicipale, impunerea unui moratoriu asupra construcțiilor din capitală și discutarea situaţiei create cu referinţă la depozitarea deşeurilor menajere din municipiul Chişinău.

Și primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a semnat o dispoziție de convocarea unei ședințe extraordinare a CMC, doar că pentru ziua de mâine.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md