20:25:09 26.04.2024
Stiri

Deschiderea Oficiului NATO de la Chișinău, AMÂNATĂ pentru a patra oară. Nicolae Negru: „Au găsit un motiv ridicol”

Politică 28.06.2017 11:01 Vizualizări2056 Autor: Ziarul National
Deschiderea Oficiului NATO de la Chișinău, AMÂNATĂ pentru a patra oară. Nicolae Negru: „Au găsit un motiv ridicol” The Millennium Report


Deschiderea Oficiului de legătură NATO este amânată din nou și deja nu se cunoaște cu exactitate când va fi inaugurat. Motivul oficial invocat de autoritățile de la Chișinău este faptul că edificiul destinat acestuia se află în reparație. Pe de altă parte, experții nu exclud că această amânare se face intenționat pentru a nu ațâța spiritele, mai ales că președintele Igor Dodon și socialiștii se opun deschiderii oficiului NATO în Republica Moldova.

Despre deschiderea unui oficiul de legătură NATO la Chișinău se discută încă din anul 2015, dar Acordul a fost semnat abia la sfârșitul anului 2016.

Potrivit Guvernului, instituirea Oficiului va facilita, susține și extinde participarea la toate activitățile de cooperare între NATO și Republica Moldova în diferite programe. Deși Oficiul va avea un statut eminamente civil, subiectul a provocat dezbateri aprinse în decembrie anul trecut, în timpul unor dezbateri în Parlament.

Oficiul urma să fie deschis în luna martie, apoi în aprilie, după care data a fost amânată pentru lunile iunie-iulie, dar surse din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au comunicat pentru Radio Chișinău că inaugurarea oficiului va fi amânată cu câteva luni din cauza unor lucrări de construcție și pentru finalizarea elaborării cadrului de securitate.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, consideră însă că aceste amânări au mai degrabă un subtext politic. În opinia sa, amânarea ar fi o cedare făcută de guvernare lui Igor Dodon, inclusiv în contextul discuțiilor despre modificarea sistemului electoral.

„Eu cred că e un motiv politic. Cred că motivul adevărat este dependența PDM-ului de PSRM în legătură cu schimbarea sistemului electoral și cred că Dodon profită de faptul acesta și exercită anumite presiune. Iată a obținut probabil această amânare. (Autoritățile n.red) au găsi acest motiv, dar care este ridicol pur și simplu”, a declarat Nicolae Negru.

Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău a fost semnat de premierul Pavel Filip și secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la 29 noiembrie la Bruxelles. Zece zile mai târziu Parlamentul a ratificat Acordul care a fost promulgat de fostul președinte Nicolae Timofti, însă Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că se va opune pe toate căile deschiderii Oficiului NATO la Chișnău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md