10:31:38 26.04.2024
Stiri

Raport BIS: Schimbările politice şi PROTECŢIONISMUL ameninţă economia globală

Economie 27.06.2017 10:01 Vizualizări1716 Autor: Ziarul National


Raport BIS: Schimbările politice şi PROTECŢIONISMUL ameninţă economia globală Sursa: business24.ro

Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) atrage atenţia că momentul pozitiv de care pare să se bucure economia globală este pus în pericol de o serie de alţi factori care periclitează eforturile depuse până acum de băncile centrale în scopul de a restarta creşterea economică.

Printre pericolele care planează asupra actualului peisaj economic se numără schimbările rapide din punct de vedere geopolitic, dar şi politicile protecţioniste pregnante pe anumite pieţe, anunţă CNBC.

Instituţia, cunoscută drept banca centrală a băncilor centrale, remarcă în raportul său anual că evenimentele politice petrecute de la jumătatea anului trecut şi până acum au reprezentat o surpriză pentru mulţi actori din pieţele internaţionale.

„Schimbările politice i-au luat prin surprindere pe mulţi jucători din piaţă, aceştia fiind nevoiţi să se adapteze rapid schimbărilor politice şi implicaţiilor economice presupuse de acestea. Politica monetară a picat în plan secund, locul central fiind dominat de schimbările survenite în mediul politic”, consideră analiştii BIS.

Pe lângă schimbările geopolitice, alte patru riscuri majore tind să pună frână redresării economice la nivel global, după cum avertizează raportul.

„O creştere semnificativă a inflaţiei ar putea forţa băncile centrale să pună capăt mai repede programelor de relaxare cantitativă. Este un scenariu care a fost luat în calcul încă de anul trecut, chiar şi în absenţa unei creşteri a nivelului inflaţiei”, se menţionează în raport.

Alte pericole reprezentate de stresul financiar şi reducerea consumului şi a investiţiilor pot fi accentuate de noile politici protecţioniste ivite pe anumite pieţe.

Practic, creşterea economică intră într-un cerc vicios în care „protecţionismul duce la o creştere a inflaţiei şi la apariţia constrângerilor financiare, iar acestea nu fac decât să amplifice ulterior nivelul politicilor protecţioniste”, după cum arată raportul BIS.

Până acum, politicile monetare aplicate pe pieţe precum cea europeană şi-au făcut treaba, dar gradul mare de îndatorare şi impredictibilitatea politică sunt piedici care nu vor fi uşor e depăşit, cred analiştii băncii din Basel.

Sectorul financiar tinde să ofere o anumită siguranţă pe termen scurt, dar dependenţa băncilor de dolarul american şi perioadele de volatilitate ridică semne de întrebare asupra stabilităţii în sector.

„Ţelul final este crearea unui sistem financiar puternic care să ajute la menţinerea ritmului de creştere economică”, explică analiştii BIS.

Sursa: business24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md