02:29:38 27.04.2024
Stiri

Cel mai influent partid din UE solicită Chișinăului să RETRAGĂ proiectul comun al PD și PSRM de schimbare a sistemului electoral: În caz contrar, fondurile UE vor fi AMÂNATE

Politică 23.06.2017 10:30 Vizualizări3695 Autor: Ziarul National
Cel mai influent partid din UE solicită Chișinăului să RETRAGĂ proiectul comun al PD și PSRM de schimbare a sistemului electoral: În caz contrar, fondurile UE vor fi AMÂNATE Facebook


Președinția Partidului Popular European (PPE) și Președinția Grupului PPE îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să urmeze recomandările din 19 iunie curent ale Comisiei de la Veneția referitoare la schimbările aduse sistemului electoral al țării, considerând că acest proiect își propune doar să mențină la putere socialiștii și democrații. Mai mult, PPE solicită retragerea acestui proiect din Parlamentul de la Chișinău, afirmând că, în caz contrar, fondurile UE vor fi „amânate”.

După ședința de ieri a acestor structuri ale celui mai influent partid din UE, președintele PPE, Joseph Daul, a declarat că „apreciază pe deplin analiza independentă a Comisiei de la Veneția - cel mai înalt organism consultativ european în probleme electorale și constituționale” cu privire la schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova.

„Concluziile raportului Comisiei de la Veneția confirmă în mod clar convingerile și preocupările PPE cu privire la gravitatea propunerii comune a Partidului Democrat (PD) și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de a amenda legislația electorală. Sistemul electoral propus, conform Comisiei de la Veneția, ar presupune un risc ridicat de a influența candidații, o reprezentare slabă a minorităților și a femeilor și o reprezentare disproporționată, în special în ceea ce privește comunitatea diasporei. Comisia de la Veneția afirmă în mod clar că o astfel de schimbare este inadecvată. În acest sens, dacă PD și PSRM continuă să ignore recomandările Comisiei de la Veneția, PPE va depune toate eforturile pentru a se asigura că fondurile UE sunt amânate până când autoritățile vor retrage legea”, a declarat Daul.

Potrivit liderului PPE, Guvernul de la Chișinău ar trebuie să aibă cu totul alte preocupări decât schimbarea sistemului electoral.

„Combaterea corupției, punerea în aplicare a statului de drept și reformarea sistemului judiciar sunt câteva dintre principalele priorități pe care Guvernul trebuie să-și concentreze eforturile pentru a aduce rezultate tangibile poporului moldovean și nu o nouă lege electorală menită să mențină la putere PD și PSRM. În cele din urmă, această propunere comună este destinată ca să beneficieze de ea doar două partide politice, PSRM și PD, care doresc să mențină puterea cu orice preț. O lege care a trecut în prima lectură cu o majoritate falsă creată în Parlament și nu cu sprijinul cetățenilor și nici al opoziției încalcă principiile democratice pe care și le-a semnat R. Moldova în Acordul de asociere UE-Moldova”, a mai spus Joseph Daul.

Menționăm că președintele PPE a făcut aceste declarații după summitul PPE care s-a desfășurat ieri la Bruxelles, cu participarea conducătorilor UE, inclusiv președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cancelarul german, Angela Merkel, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, președintele României, Klaus Iohannis, premierul Bulgariei, Boyko Borissov, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko etc.

La reuniunea PPE a participat și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate din R. Moldova, Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md