12:36:04 26.04.2024
Stiri

The Financial News scrie despre încălcarea drepturilor lui Ilan Șor: „Nistrul turbulent”

Social 21.06.2017 14:07 Vizualizări1241 Autor: Ziarul National
The Financial News scrie despre încălcarea drepturilor lui Ilan Șor: „Nistrul turbulent”


Portalul de la Bruxelles „The Financial News” a publicat un articol cu referire la respectarea drepturilor omului în R. Moldova.

În articol se face trimitere la audierile și dezbaterile publice desfășurate săptămâna trecută la Strasbourg, unde a fost discutat pe larg cazul primarului de Orhei, Ilan Șor. Autorii fac referire la încălcarea drepturilor acestuia și arestul preventiv de lungă durată. Aceste discuții au avut loc în cadrul vizitei delegației Partidului „Șor” și a echipei de apărare a primarului de Orhei.

În cadrul vizitei oficiale, reprezentanții lui Ilan Șor au primit asigurări și sprijin din partea Parlamentului European. Mai mult, un grup de deputați europeni vor monitoriza în detaliu circumstanțele și evoluția cazului lui Ilan Șor prin prisma unui proces echitabil și respectarea drepturilor omului”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii politice.

Potrivit „Partidului Șor”, cei de la „The Financial News” scriu despre situația în care a ajuns omul de afaceri de succes, Ilan Șor, ca urmare a constrângerilor și presiunilor exercitate asupra sa, în anul 2013, din partea ex-premierului Vlad Filat, un politician influent și apreciat pe atunci de Bruxelles. Astfel, potrivit jurnalistului, urmare a presiunilor directe ale lui Vlad Filat, Ilan Șor a fost forțat să preia controlul asupra unui pachet de acțiuni din cadrul Băncii de Economii, care în acel moment, deja, se confrunta cu o criză gravă și o gaură financiară de proporții, fapt care a condus la falimentul BEM - ului și altor bănci comerciale.

În articol se mai spune că Ilan Șor a conlucrat cu organele de anchetă, dezvăluind informații importante despre acțiunile lui Vlad Filat. „Astfel, pentru prima dată în 25 de ani, datorită informațiilor furnizate de Ilan Șor a fost posibilă curmarea unor scheme de corupție de proporții în cele mai înalte eșaloane ale puterii. În conformitate cu legislația R. Moldova, la fel ca în toate țările civilizate, dovezile voluntare, cooperarea cu ancheta sunt scutite de urmărire penală. Dar, din păcate, în Moldova această normă legală nu este respectată. În schimbul de a fi eliberat, Ilan Șor a devenit ținta unor atacuri din partea presei”.

În articol, potrivit celor de la „Partidul Șor”, se face referire și la faptul că Șor a reușit să câștige simpatia locuitorilor orașului Orhei, chiar dacă de aproape un an este în arest la domiciliu.

„Potrivit deciziei Curții Constituționale din R. Moldova, la data de 22 iunie expiră un an de zile de la încătușarea lui Ilan Șor, iar odată cu expirarea acestui termen, liderul politic urmează să fie eliberat”.

Cei de la publicația „The Financial News” se întreabă dacă procesul lui Șor va fi unul echitabil, ținând cont că R. Moldova este țara unde drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu se respectă întocmai, iar justiția este politizată. „Zeci de milioane de euro au fost acordați sub formă de asistență din partea UE, pentru reformele din justiția moldovenească, prin urmare UE are tot dreptul să monitorizeze cazurile de încălcare a drepturilor omului și să solicite autorităților din Moldova rezultate privind implementarea reformelor în domeniul justiției. În acest context, cazul lui Ilan Șor ar fi un exemplu care va demonstra starea reală a reformelor din domeniul justiției în R. Moldova, precum și politica coerentă în Moldova privind aplicarea standardelor europene”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md