05:41:57 26.04.2024
Stiri

Ghimpu a venit să depună flori în memoria deportaților după Filip și Candu: „Mă bucur că și conducerea începe să recunoască durerea”

Politică 13.06.2017 09:53 Vizualizări1401 Autor: Ziarul National
Ghimpu a venit să depună flori în memoria deportaților după Filip și Candu: „Mă bucur că și conducerea începe să recunoască durerea”


Astăzi se împlinesc 76 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia, iar la Piatra comemorativă instalată la Gară în memoria celor duși în Siberia și Kazahstan au fost depuse flori.

Primii au ajuns premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu, însoțiți de miniștri.

Pavel Filip a spus că a venit din „obligațiune morală”, fiindcă „cine nu-și cunoaște istoria riscă să o repete”, iar basarabenii au fost deportați, fiindcă nu au convenit regimului de atunci.



„Nu există familie în R. Moldova care să nu fi avut legături cu cei deportați în Siberia sau Kazahstan”, a declarat premierul, adâugând că astăzi „am ales altă direcție, cu alte valori”, cea a „libertății” și trebuie să învățăm lecția istoriei, nu să o reabilităm, „așa cum se încearcă astăzi”.

După cei doi oficiali, la momumentul de la Gară a venit și un grup de liberali, în frunte cu Mihai Ghimpu, care au părăsit la finele lunii mai curent coaliția cu democraii, după arestul primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă.



„Mă bucur că, încet-încet, și conducerea R. Moldova începe să recunoască faptul că 13 iunie și 6 iulie (când a avut loc cel de-al doilea val de deportări - n.r.) sunt durerea noastră și cauza a ceea că trăim prost și astăzi, din cauza hoților și mincinoșilor. E un pas înainte”, a comentat Ghimpu.

Și liberalul a sus că basarabenii trebuie să învețe lecția istoriei, iar „dreptatea și adevărul trebuie să fie prioritatea tuturor”.

Ghimpu și-a exprimat regretul că primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, cel care a instalat acest monument la Gară, nu a putut participa astăzi la eveniment, fiind în arest la domiciliu, afirmând că „așa e la moldoveni: cel care face este urât, criticat și judecat”.

Spicherul Candu a spus, însă, că nu contează cine a instalat monumentul, ci în memoria cui a fost făcut acest lucru.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md