10:15:28 26.04.2024
Stiri

Balcanii şi România ar putea fi următoarele ţinte ISIS. „În curând, soldaţii Califatului vor mărşălui prin oraşele voastre”

Știri 09.06.2017 12:03 Vizualizări2589 Autor: Ziarul National


Balcanii şi România ar putea fi următoarele ţinte ISIS. „În curând, soldaţii Califatului vor mărşălui prin oraşele voastre” sursa: google.ro

Statul Islamic avertizează că ar putea aduce în curând teroarea în sud-estul Europei.

Cea mai recentă ediţie pentru Balcani a publicaţiei ISIS „Rumyiah” ameninţă sud-estul Europei, o regiune ferită până acum de acţiunile jihadiştilor.

„Necredincioşii” sârbi şi croaţi sunt identificaţi drept principala ţintă, din cauza „crimelor comise împotriva musulmanilor din Bosnia şi Kosovo”. În harta care ilustrează materialul figurează însă şi România printre ţările vizate.

Autorul articolului precizează că ISIS „nu a uitat de Balcani”, doar că până acum altul a fost centrul preocupărilor jihadiste, lucru pentru care „îşi cere iertare” de la musulmanii din regiune. Aceştia sunt avertizaţi însă şi că vor suferi aceeaşi soarta ca necredincioşii dacă se vor opune.

Statele din regiune sunt ameninţate chiar cu cucerirea. „În curând soldaţii Califatului vor mărşălui în Belgrad, Zagreb, Sarajevo, Tirana, Priştina, Skopje şi alte oraşe”, conchide autorul articolului.

ISIS a lansat ediţia de Balcani a publicaţiei Rumyiah în noiembrie 2016, dar până acum în revista nu au mai apărut astfel de ameninţări directe la adresa statelor din sud-estul Europei.

Experţii spun că ediţia este scrisă în bosniacă deoarece musulmanii din Bosnia sunt publicul-ţintă, mulţi dintre ei având pregătire militară din timpul războiului din 1992-1995. Propaganda islamistă este însă mult mai activă şi mai eficientă online decât în formă tipărită, de aceea ISIS a şi renunţat anul trecut la prima sa publicaţie, Dabiq.

Până acum, între 700 și 900 de cetățeni ai statelor din Balcani s-au alăturat ISIS în Siria sau Irak, potrivit unui raport al Centrului pentru Studii de Securitate din Kosovo. Majoritatea provin din Bosnia, Kosovo și Albania.

Cel mai cunoscut dintre jihadiștii balcanici, albanezul kosovar Lavdim Muhaxheri (foto sus), un fost militar NATO care luase „numele de război” Abu Abdullah al Kosova, a fost ucis recent de o dronă americană.

Sursa: stirileprotv.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md