10:50:46 26.04.2024
Stiri

OPINII // Tânărul Macron e mai matur ca Trump. Lui Putin nu-i va fi deloc uşor cu el

Știri 31.05.2017 09:30 Vizualizări1794 Autor: Ziarul National


OPINII // Tânărul Macron e mai matur ca Trump. Lui Putin nu-i va fi deloc uşor cu el Sursa: ziare.com

Preşedintele francez a limitat din start aşteptările. La prima sa întâlnire cu Putin ar fi fost vorba de o relaţie de lucru, a spus Macron. Şefului de la Kremlin nu-i va fi deloc uşor cu el.

Nu a existat un concurs pentru cine strânge mâna mai bărbăteşte la această întâlnire dintre Emmauel Macron şi Vladimir Putin. Cei doi au pozat în faţa fotografilor aşa cum se aştepta de la ei, după care s-au retras în cerc restrâns pentru a discuta problemele care-i preocupă.

Francezul ştie că rusul ar fi preferat să fie altcineva acum la Palatul Elysee. Acum se comportă cât de bine poate în această situaţie tensionată.

Exemplul Merkel

Noul preşedinte francez pare să se orienteze în ceea ce priveşte contactele sale politice cu Moscova după direcţia urmată de Angela Merkel. Potrivit acesteia, trebuie păstrat contactul cu Rusia, trebuie organizate întrevederi cu liderii ruşi şi discutate problemele. Dar nu va rezulta de aici vreo prietenie deosebită.

Macron a mers un pas mai departe, prin punerea în scena iscusită a întâlnirii în contextul aniversării a 300 de ani de relaţii între Franţa şi Rusia. Totul în împrejurimile stilate ale Palatului Versailles. Un gest care l-a apropiat subtil de Putin, dar l-a şi distanţat la fel de subtil de acesta.

O expoziţie onorează în prezent la Versailles împlinirea a 300 de ani de la vizită la regele Franţei a ţarului Petru cel Mare. O trimitere la istoria comună lungă a celor două ţări, ca şi la faptul că liderii vin şi pleacă.

Fără timp de supărare

Spre deosebire de omologul american Donald Trump, tânărul preşedinte francez este deja destul de matur. Nu stă să se preocupe, de exemplu, cu chestiuni mărunte precum activităţile subversive ale lui Vladimir Putin împotriva sa în campania electorală din Franţa. Putin o primise ostentativ la Kremlin pe contracandidata populistă a lui Macron, Marine Le Pen. Şi se ştie demult că Putin a oferit ajutoare financiare partidului lui Le Pen, Frontul Naţional.

Dar strategia Rusiei de destabilizare a Europei prin susţinerea forţelor politice radicale de dreapta a dat greş total. Austria a rezistat tentativelor Moscovei, de Wilders nu s-a ales cu nimic, Le Pen a pierdut. Doar Trump îi vine lui Putin în ajutor, prin felul în care strică în prezent relaţiile transatlantice.

Eşuate au fost şi încercările presupuşilor hackeri ruşi de a da publicităţii conţinuturile e-mailurilor lui Macron pe finalul campaniei electorale, în încercarea de a genera un nou scandal. A fost prea târziu pentru a mai influenţa rezultatul votului, mai ales că e-mailurile nici nu conţineau nimic scandalos.

Frugalitatea este deviza

Emmanuel Macron trece pur şi simplu peste aceste jocuri nedemne şi greu de digerat ale şefului de la Kremlin şi îi spune acestuia direct ce doreşte de la el. O nouă reuniune în format Normandia, pentru a discuta despre criza din Ucraina şi nerespectarea Acordului de la Minsk.

Iar preşedintele francez ameninţă chiar pe tema războiului din Siria: dacă Assad va folosi din nou arme chimice, trebuie să se aştepte la o reacţie imediată din partea Franţei.

Spre deosebire de Obama, Macron dă impresia că va face ceea ce spune că va face. La fel şi în ceea ce priveşte remarca şefului de stat francez cu privire la respectarea de către Rusia a drepturilor civice şi a drepturilor minorităţilor.

Discuţia dintre Macron şi Putin ar fi fost una deschisă şi directă, s-a spus ulterior. Cu alte cuvinte: cei doi nu s-au menajat.

Logica exercitării puterii

Preşedintele francez declarase înaintea primirii omologului rus că ar exista o logică a exercitării puterii la Putin, Erdogan şi Trump care pe el nu-l impresionează. Oaspetele rus a apelat de data aceasta însă la şarm. Cumva trebuie depăşită neîncrederea reciprocă.

Dar Macron ştie cum stau, de fapt, lucrurile. El a încercat prin această întâlnire să-l convingă pe Putin să devină partener în eforturile internaţionale de rezolvare a conflictelor. Ceea ce funcţionează însă doar atât timp cât nu sunt periclitate interesele şefului de la Kremlin.

Macron îl citeşte foarte bine însă pe Putin şi nu se va lăsa păcălit de acesta. Merkel va avea în Macron un bun aliat în politica sa faţă de Rusia.

Barbara Wesel, jurnalistă germană

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md