18:09:03 26.04.2024
Stiri

Voronin se plânge Angelei Merkel și lui Jean-Claude Juncker că R. Moldova e un stat CAPTURAT, dar nu spune de către cine. Vrea CAPUL lui Leancă

Politică 18.10.2016 16:40 Vizualizări2305 Autor: Ziarul National
Voronin se plânge Angelei Merkel și lui Jean-Claude Juncker că R. Moldova e un stat CAPTURAT, dar nu spune de către cine. Vrea CAPUL lui Leancă


„Numărul susținătorilor ideii integrării europene, zi de zi, scade accelerat în R. Moldova. Această tendință o arată, deja de mai mult timp, toate sondajele de opinie. Respectiv, dacă încă în anul 2008, circa 70% din numărul cetățenilor moldoveni pledau pentru integrarea europeană, astăzi, acest indice a scăzut până la 35%”, se arată într-o scrisoare adresată de liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, cancelarului Germaniei, Angela Merkel, și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Comunistul spune că această tendință se datorează faptului că R. Moldova, din 2009 încoace, a devenit un stat capturat. „Începând cu anul 2009, sub paravanul integrării europene, R. Moldova s-a transformat într-un stat capturat, în care toate structurile țării sunt subordonate interesului unui grup restrâns de persoane. Așa-numita „istorie de succes”, promovată atât de bine la vremea sa de autoritățile R. Moldova, s-a dovedit a fi un paravan pentru furtul miliardului de dolari din trei bănci moldovenești. Această crimă are proprii săi autori și executori. Unul dintre executorii ascultători a devenit și Iurie Leancă. În calitate de prim-ministru, și, concomitent, președintele comitetului pentru stabilitate financiară, el, într-o scurtă perioadă de timp, și-a depus contribuția criminală la înrăutățirea situației financiare din țară”, scrie liderul PCRM.

Potrivit lui Voronin, pe 13 noiembrie 2014, anume Iurie Leancă a semnat decizia secretă a Guvernului cu privire la alocarea a 9,5 miliarde de lei „pentru stabilizarea pieței financiare”. „Domnul Leancă își motivează acțiunile în felul următor – el a fost „un simplu prim-ministru”. Se pare că, din același motiv, Leancă a admis o multitudine de încălcări la procedura de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Din câte se pare, drept mulțumire pentru loialitatea și diligența sa, Leancă, care este astăzi un deputat de rând în Parlament, a fost numit de majoritatea parlamentară coruptă în calitate de conducător a unei noi structuri mafiote în Legislativ – Consiliul pentru integrare europeană”, mai scrie Voronin.

Acesta mai spune că participarea lui Iurie Leancă în procesul de concesiune ilegală a Aeroportului și în cazul furtului miliardului nu trebuie să fie tolerată de comunitatea internațională prin intermediul întrevederilor personale și strângeri de mână publice, ci pedepsită dur în conformitate cu legislația R. Moldova.

„Dacă acest lucru nu se va întâmpla, dacă vinovații nu vor fi trași la răspundere, dacă complicii procesului de capturare a statului moldovenesc vor fi percepuți de partenerii externi în calitate de politicieni respectabili, atunci, gradul de încredere față de ideea integrării europene în Moldova riscă, în cel mai apropiat timp, să se prăbușească până la un minim rușinos”, conchide comunistul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md