15:24:51 26.04.2024
Stiri

VIDEO // FOTO // Motorola, asasinat în lift. Cum a decurs operaţiunea de ELIMINARE a unui şef al separatiştilor ruşi din Doneţk

Reportaj 18.10.2016 10:01 Vizualizări2943 Autor: Ziarul National
VIDEO // FOTO // Motorola, asasinat în lift. Cum a decurs operaţiunea de ELIMINARE a unui şef al separatiştilor ruşi din Doneţk Sursa: adevarul.ro


Asasinarea unui şef militar prorus riscă să inflameze situaţia în estul Ucrainei, unde ciocnirile continuă sporadic în pofida armistiţiului între forţele rebele şi autorităţile de la Kiev.

În timp ce liderii separatiştilor din Donbas îl acuză pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko că reia războiul, surse apropiate dosarului nu exclud un atac din interior. Indiferent de speculaţii, cert este că insurgenţii din Doneţk au rămas fără un lider.

Arseni Pavlov, un lider militar separatist din Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk - n.r.) cunoscut mai mult cu numele de războinic „Motorola“, nu a fost ucis pe câmpul de luptă, ci în lift, alături de unul dintre bodyguarzii săi. De asemenea, mai multe persoane au fost rănite în momentul uciderii lui „Motorola“, care a căzut, duminică, victimă exploziei unei bombe. Un membru al unităţii paramilitare Sparta, la comanda căreia s-a aflat „Motorola“, a precizat că bomba a fost plasată în interiorul liftului din imobilul în care locuia influentul şef militar separatist.

Potrivit lui, există două ipoteze în acest caz: „fie a avut loc o operaţiune a serviciilor ucrainene, fie un atac din interior“. Rebelul prorus a dat aceste informaţii pentru AFP, sub acoperirea anonimatului. Aproximativ 50 de bărbaţi înarmaţi, mai multe camioane militare şi un blindat uşor se aflau duminică seara la locul exploziei.

Arsen Pavlov (33 de ani) s-a căsătorit în 2014, în plin război între separatişti şi trupele guvernamentale

Kievul, arătat cu degetul

Dacă bărbatul care a luptat alături de „Motorola“ a evocat două piste, liderii separatiştilor din Donbas arată cu degetul spre Kiev. „Poroşenko a încălcat armistiţiul şi ne-a declarat război“, a declarat imediat după asasinarea lui „Motorola“ aşa-zisul preşedinte al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, care s-a deplasat la faţa locului şi a ordonat o operaţiune contrateroristă în zonă.

Denis Puşilin, reprezentantul Republicii Populare Doneţk în Grupul de contact privind Ucraina, este de aceeaşi părere. În plus, el avertizează că acest incident ar putea tensiona situaţia în Donbas. „Ucrainenii nu pot suna deschis atacul, deoarece ştiu că vor pierde. Acesta şi este motivul pentru care comit din nou atentate“, a acuzat Puşilin.

Aşa-zişii şefi ai Doneţkului şi Luganskului, ameninţaţi că vor păţi la fel

În timp ce o anchetă este în curs, patru bărbaţi mascaţi au revendicat asasinarea lui „Motorola“. Totodată, ei au avertizat că Aleksandr Zaharcenko şi omologul său Igor Plotniţki din autoproclamata Republică Populară Lugansk vor avea aceeaşi soartă. De fapt, în afară de „Motorola“, mai mulţi şefi militari ai insurgenţilor consideraţi adversari de autorităţile separatiste au fost ucişi în circumstanţe neclare, departe de câmpurile de luptă.

În 2015, liderii cazaci Pavel Dremov şi Aleksandr Bednov , cunoscut cu numele de războinic „Batman“, au fost la rândul lor ucişi într-un atentat cu maşină capcană, respectiv într-o ambuscadă.

Sursa: adevarul.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md