11:36:52 07.05.2024
Stiri

Ghimpu NU MAI ARE RĂBDARE cu organele de drept din R. Moldova și „Kroll”. Va cere ajutorul SUA în investigarea fraudelor din sistemul bancar

Partide/Comunicate 17.10.2016 12:53 Vizualizări3146 Autor: Ziarul National
Ghimpu NU MAI ARE RĂBDARE cu organele de drept din R. Moldova și „Kroll”. Va cere ajutorul SUA în investigarea fraudelor din sistemul bancar captură prives.eu


Președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, care a primit răspunsuri la interpelările sale făcute la Serviciul de Informații și Securitate, Banca Națională a Moldovei, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, în privința furtului de miliarde din sistemul bancar, a ajuns la concluzia că, pentru a găsi și întoarce banii furați, este nevoie de intervenția cât mai urgentă a organelor de drept din SUA.

Candidatul PL la funcția de președinte a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că lumea tot mai așteaptă răspunsuri privind banii furați din sistemul bancar, dar deja a trecut ceva timp și nimeni nu vine cu niciun răspuns. „Miliardul s-a furat foarte ușor, în văzul celor aflați la guvernare atunci, dar recuperarea durează prea mult. Mă tem că această anchetă nu va fi dusă la bun sfârșit. Din acest motiv, este nevoie de intervenția organelor competente din SUA”, a menționat Mihai Ghimpu.

Acesta a subliniat că ar cere și acum intervenția SUA, dar competențele sale de deputat nu-i permit să facă acest lucru. „În cazul în care voi ajunge președinte, dar sunt sigur că voi deveni președinte, atunci voi face un demers oficial la adresa Procurorului General al SUA, Loretta Lynch, și la secretarul trezoreriei, Jack Lew, să ne ajute să găsim și să recuperăm miliardul furat. Dacă va exista un demers oficial, atunci aceste instituții ne vor ajuta. În subordinea procurorului General al SUA se află și Biroul Federal de Investigații (FBI), care are competențe de a efectua o anchetă și în străinătate”, a precizat liderul PL.

Sursa citată spune că banii scoși din rezervele valutare ale R. Moldova la cererea Guvernului au fost convertiți în dolari, iar atunci când au fost transferați firmelor off-shore au trecut neapărat printr-o bancă corespondentă. „Astfel, cu siguranță există acel swift code, cu ajutorul căruia poate fi identificat locul unde au fost transferați și depozitați. FBI poate găsi ușor acești bani și poate să-i sechetreze, iar ulterior să fie găsiți cei care au participat la acest furt de proporții”.

Liberalul consideră că cei de la Compania „Kroll”, care au fost contractați de BNM pentru a efectua o anchetă, au competențe limitate pentru a găsi și recupera banii furați. „Mai degrabă cei de la „Kroll” sunt un fel de detectivi particulari. Vedem că a trecut deja un an, dar nu avem rezultate. Dacă mai trece un an, atunci poate expira termenul de prescripție, iar documentele prețioase pot să nu mai fi păstrate”.

Totodată, Mihai Ghimpu intenționează să facă și niște demersuri în calitate de deputat. „Înainte să devin președinte, voi propune în Parlament un proiect de Lege privind confiscarea extinsă. Asta presupune ca bunurile furate de cineva, iar ulterior trecute pe tot felul de rude apropiate sau mai îndepărtate, să poată fi sechestrate în favoarea statului. La noi se întâmplă că cel care a furat a trecut repede bunurile pe bunici, copii, soții, iar ulterior statul recuperează foarte puțin. De asemenea, voi cere Procuraturii Generale să înceapă cercetarea penală a membrilor Guvernului de atunci, a Consiliului de administrație al BNM. Cred că este material suficient pentru PG, dar vedem că nimic nu se face sau nu ni se comunică. Vrem transparență în acest proces”, zice Ghimpu.

Dacă va ajunge președinte, atunci Mihai Ghimpu promite că toți cei implicați în acest furt vor fi trași la răspundere penală, fără nicio excepție. „Vă mai spun că, dacă eram membri NATO și UE, atunci nu avea loc acest furt. Voi fi cel mai bun președinte al R. Moldova până va avea loc Unirea. Sunt sigur că DNA va trece Prutul și vom afla numele tuturor eroilor care au avut interesul doar în a fura cetățenii”, a conchis liberalul.

Și ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a menționat că Banca de Economii a Moldovei a fost furată pe parcursul mai multor ani de guvernările perindate pe la putere. „Eu am fost președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care a examinat furtul din cele trei bănci. Atunci eu am avut o opinie separată. BEM a fost o ispită pentru toate guvernările, nu doar în 2013-2014. Gaura mare a apărut odată cu falimentarea „Investrprivatbank”, acolo unde s-au înfruptat cu credite neperformante mai mulți funcționari de stat care astăzi sunt în Parlament. E vorba de acelașii Dodon, Grecianîi și alții. După scoaterea PL de la guvernare s-a produs acea catastrofă, care este resimțită astăzi. Să fi avut atunci un președinte ca Mihai Ghimpu, atunci nu se mai producea furtul. Acum sunt sigur că liderul nostru, în calitate de președinte, îi va băga la pușcărie pe toți cei care se fac vinovați”, a adăugat Chirinciuc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md