15:43:05 26.04.2024
Stiri

Încă un judecător cu DOSAR PENAL. Are legătură cu criminalul Vitalie Proca

Anticorupție 11.10.2016 10:50 Vizualizări2650 Autor: Ziarul National


Încă un judecător cu DOSAR PENAL. Are legătură cu criminalul Vitalie Proca zdg.md

Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere a unui judecător din Rezina, acuzat de procurori că ar fi amnistiat ilegal un infractor încă în 2010. Decizia de a permite anchetarea penală a magistratului Andrei Balan a fost luată astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare a CSM.

Balan este acuzat de procurori că, pe 23 septembrie 2010, în calitate de judecător de instrucție, l-a eliberat pe criminalul și asasinul în lege Vitalie Proca, deşi acesta nu ispăşise două treimi din termenul de detenţie — prevedere valabilă pentru eliberarea condiţionată. Pentru asta, Proca ar fi trebuit să mai execute trei ani.

În 1998, la doar 19 ani, Vitalie Proca a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru mai multe atrocităţi. Cu un an mai devreme, de Crăciun, el şi trei complici au spart casa unei familii din cartierul învecinat, jefuind-o. Proca a legat-o pe mama unui copil de doi ani şi pe o altă femeie, aflată în casă, după care le-a omorât în bătăi cu o ţeavă metalică. A treia victimă, tot o femeie, a fost torturată şi arsă cu un fier de călcat până la leşin. A scăpat doar pentru că Proca a crezut-o moartă, au stabilit atunci procurorii, potrivit rise.md.

După ce a ieșit din închisoare, Proca a comis mai multe crime, fiind acuzat inclusiv pentru tentativa de asasinat a bancherului rus Gherman Gorbunțov, la Londra, în 2012.

Procurorii au stabilit că, atunci când l-a eliberat pe Proca din închisoare, judecătorul Andrei Balan a încălcat mai multe norme legale. Magistratul și-a argumentat decizia însă prin faptul că Proca are un copil, făcut în închisoare în timpul unei vizite conjugale, iar starea sănătății îi este precară.

Același magistrat, în 2014, a mai scos din detenție un condamnat, Kara­lar Murat Hamza, şofe­rul maşi­nii care trans­porta, în mar­tie 2008, prin Chi­şi­nău, 200 kg de hero­ină. Potrivit Ziarului de Gardă, printr-o încheiere emisă pe 9 iunie 2014 de către Andrei Balan, Hamza a fost eli­be­rat con­di­ţio­nat îna­inte de ter­men, asta deşi pe dosar nu exista încă o hotărâre jude­că­to­rească defi­ni­tivă şi ire­vo­ca­bilă. Chiar în acele momente, la Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie (CSJ) se exa­mi­nau recur­su­rile pro­cu­ro­ri­lor şi avo­ca­ţi­lor incul­pa­ţi­lor din dosa­rul „Hero­ina”, iar într-un final, magis­tra­ţii au tri­mis dosa­rul la reju­de­care, la Cur­tea de Apel (CA) Chi­şi­nău. Doar că, Kara­lar Murat nu va mai apă­rea în faţa jude­că­to­ri­lor din Mol­dova, pen­tru că, la scurt timp după ce a fost eli­be­rat, a ple­cat de aici. În sep­tem­brie 2014, auto­ri­tă­ţile s-au tre­zit, au anu­lat eli­be­ra­rea şofe­ru­lui hero­i­nei şi l-au anu­nţat în cău­tare.

Aurel Balan este judecător din 2005, iar în 2014, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, a fost reconfirmat în funcția de judecător la Judecătoria Rezina.

Balan a fost de mai multe ori subiectul unor sesizări la Inspecția Judiciară, dar de fiecare dată a scăpat basma curată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md