23:58:01 26.04.2024
Stiri

Reportaj FOTO // Târgul Olarilor de la Hoginești: Ce puteți ÎNVĂȚA de la meșterii populari

Social 17.07.2016 11:29 Vizualizări6859 Autor: Ziarul National
Reportaj FOTO // Târgul Olarilor de la Hoginești: Ce puteți ÎNVĂȚA de la meșterii populari


Zeci de olari și meșteri populari din toată țara si-au dat întâlnire, ieri, la Târgul Internațional „La Vatra Olarului, Vasile Gonciari”, care se află deja la a VI-a ediție.

Principalul organizator al evenimentului este Vasile Gonciari, olar renumit din dinastia celor mai cunoscuți olari din Republica Moldova. Târgul, care are loc și astăzi, își propune revitalizarea vechiului meșteșug specific poporului nostru și valorificarea potențialului creator al meșterilor olari.

Oale și vase din lut, de toate mărimile și culorile

Îmbrăcaţi în straie naţionale, olarii din toată țara ne-au demonstrat că dintr-o bucată de lut pot crea adevărate opere de artă. Vizitatorii târgului au putut să-şi aleagă oale, ulcioare şi alte suvenire din ceramică de toate mărimile și culorile.

„Pentru expoziția de astăzi am adus în special vase pentru prepararea mâncării, oale de diferite mărimi, ulcioare. Avem și căni din lut, talgere, chiar și halbă pentru bere, care păstrează berea rece pentru mai mult timp. Am participat la toate edițiile târgului. Într-adevăr, este un eveniment care ajută la promovarea olăritului și vaselor din lut în țara noastră”, ne spune Sergiu Tutunaru, meșter popular din Cupcini, Edineț.

Familia Prividiuc a adus la târg niște oale confecționate după o tehnologie inedită, care include în componența sa laptele. Prețul oalelor expuse de meșteri pornea de la 30 de lei și ajungea până la câteva sute de lei, în funcție de mărime și ornamente.

„Tehnica de olărit pe care o folosesc eu este una rar întâlnită în R. Moldova. Pentru ca să obțin culoarea neagră, folosesc lapte. După prima ardere, punem vasele în lapte, iar grăsimea din lapte transformă vasele din culoarea obișnuită în una închisă sau chiar neagră. Pentru glazură, folosesc ceară și ulei, astfel vasele primesc o culoare mată”, ne-a povestit olarul Ion Privediuc din Tohatin, suburbie a municipiului Chișinău.

Nu doar olari, dar și alți meșteri populari

Fiecare meşter popular prezent la târgul de la Hoginești a dorit să impresioneze vizitatorii cu lucrări confecţionate cu multă iscusinţă. Pe lângă vasele din lut, la târg am putut găsi și lucrări din alte materiale cum ar fi lemnul, lozia și chiar pănușile de porumb.

„Mă ocup cu acest meșteșug deja de șase ani. Am început de la un simplu nod, am văzut o emisiune la televizor, am prinsul firul și de atunci sunt pasionată de această artă. Îmi place enorm să merg în câmp să strâng pănuși de toate culorile și mărimile. Toate lucrările sunt confecționate din pănuși naturale, fără ca să fie vopsite”, ne-a mărturisit Maria Celac, meșteriță populară.

„Am moștenit dragostea pentru lemnărit de la părinți. Cel mai des lucrez cu teiul, este ușor de prelucrat și vopsit, dar folosesc și alt fel de lemn, în funcție de lucrări. Pentru expoziția de astăzi am adus și o ploscă, vas vechi folosit de oameni pentru depozitarea apei. Vasul este mai rezistent decât ulcioarele din ceramică și menține apa rece”, ne-a povestit Victor Pelin, meșter popular din Criuleni.

Tot aici l-am întâlnit și pe Andrei Tihon de la Orhei, care ne-a bucurat auzul, dar și văzul cu buciumurile pe care le-a adus la expoziție. Este unicul meșter din țară care confecționează astfel de instrumente muzicale și ne-a povestit cu entuziasm despre fiecare lucrare de a sa.

„Primul bucium l-am confecționat în anul 1987 și de atunci fac buciume. Nu l-am văzut niciodată în viața mea la nimeni, pur și simplu din auzite am prins arta de a le confecționa. Am fost îndrumat de marele maestru Liubomir Iorga, care mi-a spus cum ar trebui să fie confecționat un bucium. Astăzi am adus doar câteva, unul mic pentru copii și deja mai multe mari. Am și o lucrare care mă reprezintă, un băiat sculptat în lemn care cântă la bucium”, ne-a povestit Andrei Tihon, sculptor în lemn.

Distracții pentru copii, dar și pentru maturi

Vizitatorii au putut să guste din bucatele tradiţionale, să participe la diverse master-class-uri şi să se distreze pe cinste. Nici copiii nu s-au plictisit, ei s-au dat în leagăn, și-au pictat pe față fluturași sau au confecţionat obiecte din lut.

„În fiecare an, domnul Gonciari încearcă să ne surprindă cu ceva nou. În anul trecut a lansat o oală uriașă, care urmează să ajungă în cartea recordurilor, dar pentru care încă mai are nevoie de susținere materială din partea autorităților ca proiectul să fie dus la bun sfârșit. În anul acesta, târgul se desfășoară două zile consecutiv, chiar și numărul olarilor prezenți la eveniment a crescut. Sunt prevăzute master-classuri, ateliere pentru copii, pentru ca oamenii nu doar să-și procure vase din lut, dar să rămână aici pentru întreaga zi”, afirmă doamna Elena, prezentatoare a evenimentului.

Atracția târgului a fost master-class-ul oferit de Vasile Gonciari, care a permis vizitatorilor să confecționeze împreună cu el un vas de lut. Maestrul a explicat cu răbdare care sunt etapele prin care trece un vas, ca să ajungă funcțional.

„Fiecare vas confecționat de mine este ca un copil, eu sunt tatăl, iar roata este mama. După ce am adus ulciorul la forma dorită, urmează ornamentarea. Pentru ornament sunt folosite patru linii, care reprezintă patru lucruri necesare pentru a face o oală: lutul, munca, focul și apa. Eu desenez și a cincea linie care reprezintă răbdarea. Acum vasul nostru este gata, urmează să meargă la grădiniță, adică în cuptor. Apoi urmează școala, adică arderea și, în sfârșit, glazurarea. După școală ce urmează? Balul de absolvire, care este târgul organizat astăzi pentru ca ulcioarele să ajungă la voi pe mese”, își îndrumă învățăceii domnul Gonciari.

Nimeni nu a plecat de la festival cu mâna goală

Fiecare vizitator al evenimentul și-a găsit un vas pe placul său, astfel nimeni nu a mers acasă fără ca să-și cumpere măcar un suvenir mic confecționat de meșterii talentați.



„Am venit astăzi la târg să-mi cumpăr o oală din lut pentru sarmale. Îmi place foarte mult mâncarea pregătită în vasele din lut, deoarece este mult mai gustoasă și sănătoasă. Suntem aici cu toată familia, este un eveniment foarte frumos și interesant, cred că o să venim și la anul viitor”, spune Silvia, vizitatoare.

Târgul se desfășoară și astăzi, iar oaspeții sunt așteptați la ateliere interactive de olărit și master-classuri.

Cristina Arhip, stagiară


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md