14:46:45 26.04.2024
Stiri

Liceul din Costești, ÎNCHIS! De unde a apărut gazul paralizant?

Social 23.02.2016 16:31 Vizualizări2272 Autor: Galina Munteanu
Liceul din Costești, ÎNCHIS! De unde a apărut gazul paralizant? dse.md


Liceul teoretic din satul Costești, raionul Ialoveni, unde 37 de elevi au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu un gaz necunoscut, a fost închis pentru două zile.

Măsura a fost luată pentru a aerisi instituția, susține primarul localității, Natalia Petrea. Potrivit primarului, au fost verificate toate țevile din instituție și niciuna nu ar fi fost defectată. Astfel, Natalia Petre spune că, cel mai probabil, unul dintre copii s-ar fi jucat în timpul pauzei cu un spray cu gaze lacrimogene, iar mai târziu copiii au început să acuze dureri în burtă, vomă, stare de greață.

Pe de altă parte, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale care a fost la fața locului și a luat mai multe probe specifice, a demonstrat că în aer exista un amestec din zece substanțe organice care au contaminat aerul.

„Aceste substanțe organice pot exista în orice recipient de aerosol, parfum. Important e ca a lor concentrație să nu fie mai mare, fapt care poate dăuna sănătății omului. În cazul dat, acesta a dăunat, dar sursa contaminării nu a fost, deocamdată, depistată. Noi nu putem acum să spunem că s-au intoxicat cu gaz lacrimogen sau nu. Urmează ca și oamenii legii să investigheze pentru a depista sursa”, a spus pentru Ziarul NAȚIONAL ofițerul de presă de la DSE, Diana Țurcan.



Președintele raionului Ialoveni, Anatol Dimitriu, ne-a declarat, însă, că a fost găsit recipientul „problemă” care seamănă a fi un parfum și a fost dus la laborator pentru a determina cauza exactă a intoxicării elevilor.

Pe moment, sunt spitalizați 37 de copii.

Minorii spitalizați au vârste cuprinse între 12 și 14 ani. O parte dintre aceștia au fost internați la Institutul Mamei și Copilului, în Secția primire urgențe, iar câțiva dintre aceștia au fost transferați în Secția de terapie intensivă, din motiv că Secția de internare s-a dovedit a fi suprasolicitată.

Medicii au dat asigurări că starea pacienților este stabilă, aceștia urmând să fie monitorizați în continuare.

Amintim că mai mulți elevi de la Liceul teoretic din satul Costești, raionul Ialoveni, au ajuns astăzi la spital, după ce s-au intoxicat cu un gaz necunoscut.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md