20:31:30 26.04.2024
Stiri

La ce le ÎNTRECE Leova pe toate celelalte raioane

Social 07.04.2015 16:57 Vizualizări3366 Autor: Galina Munteanu
La ce le ÎNTRECE Leova pe toate celelalte raioane


Raionul Leova este lider după numărul instituţiilor publice încălzite cu energie din biomasă şi singurul raion în care serviciile de livrare a bioenergiei sunt prestate de un agent economic. Astfel, 19 şcoli, grădiniţe şi clădirea Consiliului Raional Leova sunt încălzite cu energie verde, serviciile de asigurare cu biocombustibil, operare şi mentenanţă a centralelor termice fiind asigurate de către un agent economic privat.

Este vorba despre Compania „Green-Farm” SRL, condusă de fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleşca. Compania a fost selectată câştigătoare în urma unui tender organizat de autoritatea locală.

Modelul pilot de Parteneriat Public-Privat (PPP), lansat la iniţiativa Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă 1” în raionul Leova, este unul utilizat pe larg în statele Uniunii Europene (UE), unde agentul economic livrează energia verde, beneficiarul plătind tariful pentru gigacaloria consumată.

„Exemplul modelului de PPP realizat în Leova a demonstrat viabilitatea lui. Am construit 19 noi centrale termice, angajat şi plătit salariile a 42 de operatori şi am livrat biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire la un tarif de 997 de lei per fiecare gigacalorie, plus TVA. Nu este uşor, începutul întotdeauna e greu, mi-am asumat şi riscuri, şi responsabilităţi. Mulţi mă preîntâmpinau de riscurile care pot exista lucrând cu statul, dar eu, muncind zece ani la stat şi ştiind cum e, nu m-am speriat”, a spus directorul „Green-Farm”, Valeriu Pleşca.

Potrivit acordului, agentul economic a instalat centrale moderne de ardere a peletelor în 19 instituţii publice din raionul Leova, investiţia cifrându-se la circa 600 de mii de euro, şi să asigure buna funcţionare a acestora. Potrivit acordului, centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 11 ani.

„Sigur că a fost o provocare, un risc, dar nu ne-a speriat acest lucru. Modelul de parteneriat public-privat a asigurat calitatea serviciilor energetice prestate şcolilor şi grădiniţelor beneficiare din raion. În acest sezon de încălzire, copiii au venit în încăperi călduroase, cu temperaturi ce respectă standardele minime sanitare, fapt care, trebuie să recunosc, nu se întâmpla de fiecare dată în anii precedenţi. Atât copiii, cât şi părinţii sunt mulţumiţi. În anii trecuţi copiii veneau la şcoală încotoşmănaţi, anagajaţii Consiliului Raional la fel, acum este foarte bine. Sunt toţi lejer îmbrăcaţi şi se simt comod. E un serviciu modern care, pe lângă confortul termic al beneficiarilor, asigură şi confortul managerilor de instituţii ce nu mai au grija achiziţionării biocombustibilului calitativ, instruirii şi angajării operatorilor, precum şi gestionarea şi întreţinerea corectă a centralelor termice”, a declarat preşedintele raionului Leova, Efrosinia Greţu.

Potrivit managerului Proiectului „Energie şi Biomasă”, Alexandru Ursul, prin acest proiect se propune dezvoltarea de noi modele de parteneriate publice-private în alte şapte raioane.

„În următoarele zile, vom lansa concursul de selectare a raioanelor interesate să realizeze modele de parteneriat public-privat în comunităţile lor. Ulterior, grupurile de experţi angajaţi de proiect vor elabora studii de fezabilitate pentru fiecare raion în parte pentru a alege cele mai potrivite modele de livrare a serviciilor bioenergetice de către antreprenorul privat”, a spus Ursul.

Proiectul „Energie şi Biomasă 2” este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 de milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de PNUD.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md