23:19:56 04.05.2024
Stiri

TOP NAȚIONAL // Pedagogul anului 2015

Social 30.12.2015 08:59 Vizualizări2181 Autor: Ziarul National
TOP NAȚIONAL // Pedagogul anului 2015


Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea” din orașul Nisporeni

Toți copiii au dreptul la educație! Aceste cuvinte și le-a spus Tatiana Cociu, directoarea grădiniței „Povestea” din orașul Nisporeni, care acum șapte ani și-a pus scopul să transforme instituția în una model pentru educația incluzivă din R. Moldova. Deși inițiativa a fost primită inițial cu reticență de către educatori, astăzi nimeni nu-și mai pune întrebarea cum va fi integrat în grupă un copil cu cerințe speciale. Chiar și cele mai mici succese pe care le ating micuții le aduc bucurie și împlinire sufletească pedagogilor.

„Avem copii cu dizabilități fizice, cu retard mintal sau sindromul Down care studiază împreună cu ceilalți copii. Sunt prietenoși și nu există niciun fel de discriminare. Noi, adulții, am avea ce învăța de la micuți. Mă bucur că am reușit să le creăm condiții și să-i încadrăm în programul educațional”, spune Tatiana Cociu.

În cei 15 ani de când este manager al grădiniței „Povestea”, Tatiana Cociu a scris o mulțime de proiecte pentru a obține finanțare pentru modernizarea instituției și a-i mări capacitatea. De la patru grupe s-a ajuns la nouă, iar în 2014 a fost realizat un proiect de suflet al pedagogului – și-a deschis ușile Centrul de reabilitare a copiilor de vârstă preşcolară. „Le-am oferit o șansă familiilor din satele raionului Nisporeni care cresc copii cu nevoi speciale. Mulți au conștientizat că educația timpurie contează și aduc micuții la centru, chiar dacă este un efort să se deplaseze zilnic din sat în oraș”, explică directoarea. În prezent, 24 de copii cu nevoi speciale frecventează grădinița „Povestea”.

Pentru viitorul apropiat, Tatiana Cociu are planuri mărețe. Vrea să pună în practică la Nisporeni ceea ce a văzut în Marea Britanie, unde educația incluzivă este un lucru normal și nu există stereotipuri. „Îmi doresc să se producă o mare schimbare, oamenii să aibă o altă atitudine față de cei cu nevoi. Intervenția educațională le poate oferi un viitor acestor copii”, este convinsă Tatiana Cociu.

„Le-am oferit o șansă familiilor care cresc copii cu nevoi speciale. Ei trebuie să beneficieze de educație timpurie”



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md