02:35:05 27.04.2024
Stiri

Un nou război CLOCOTEȘTE pe harta lumii

Știri 28.12.2015 16:30 Vizualizări2017 Autor: Ziarul National


Un nou război CLOCOTEȘTE pe harta lumii cultural.bzi.ro

În timp ce războaiele din Siria și Ucraina au acaparat toată atenția la nivel mondial, elemente de război se adună în Caucaz și un nou conflict armat serios ar putea să izbucnească anul viitor pe harta lumii.

În ultima lună s-au înregistrat conflicte serioase între forțele armene și cele azere pe marginea enclavei Nagorno-Karabakh. Armenia și Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 din cauza enclavei Nagorno-Karabah. Nagorno-Karabah este o regiune din Azerbaidjan având populaţie majoritar armeană. În prezent, conflictul din Nagorno-Karabah figurează pe harta conflictelor îngheţate lăsate în urmă de prăbuşirea colosului sovietic, iar armenii se bucură de sprijinul Rusiei.

Dar noile lupte au început în 4 decembrie, când Azerbaidhan a atacat „granița” care desparte enclava. În zilele imediat următoare situația s-a înrăutățit rapid cu escaladarea conflictului care a provocat zeci de morți de ambele părți. Pe măsură ce ostilitățile continuă, acordul de încetare a focului din mai 1994 este acum pus foarte serios în pericol, spune directorul Centrului de Studii Regionale din Armenia, Richard Giragosian, într-o analiză publicată în Al Jazeera.

Pentru Azerbaidjan, decizia a fost provocată, în linii mari, de o combinație de strategie diplomatică și politică internă, spune analistul. În ciuda tuturor apelurilor diplomatice, problema se înrăutățește, observă acesta. Cele două părți au poziții mult prea diferite în puncte-cheie ale problemei, nu sunt capabile să ajungă la un nou acord de pace și nu sunt dispuse să ia nici cele mai elementare măsuri care ar putea construi o relație de încredere. De asemenea, există o lipsă pronunțată de voință politică pentru a se ajunge la un acord de pace.

Aceste lucruri înseamnă că escaladarea tensiunii și a violențelor a intrat pe un trend periculos. Și cu fiecare nou conflict toată situația se întreaptă către război.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md