18:31:48 26.04.2024
Stiri

Primarul „EXOTIC” de la Călărași

Social 19.12.2015 11:00 Vizualizări4544 Autor: Galina Munteanu
Primarul „EXOTIC” de la Călărași


Pasiune // Jurist de profesie, primarul din Nișcani are o grădină plină de pomi exotici

Giuggiole, castani comestibili, pomelo, goji, lămâi și măslini sunt doar câțiva dintre pomii exotici pe care îi poți întâlni, dacă ar fi să te plimbi prin grădina primarului din satul Nișcani, raionul Călărași, Petru Sorici. Un miros îmbietor poate veni și de la frunzele de rozmarin sau de la cele de dafin.

Jurist de profesie, primarul a demonstrat că se poate descurca onorabil nu doar în treburile administrației locale, dar și în pomicultură.

„De mic mi se trage această pasiune, am moștenit-o probabil de la bunica mea. Ulterior, când m-am căsătorit, am dat de tatăl-socru, care la fel este un împătimit al copacilor exotici. Este în Italia și, ori de câte ori dă de ceva frumos, îmi trimite”, ne spune Petru Sorici.

Grădina Raiului

Livada din gospodăria familiei Sorici poate fi numită de-a dreptul Grădina Raiului. „Acum e urât, dar să vedeți primăvara și vara, când înverzesc, ce frumusețe e aici. Vin de la serviciu și primul lucru pe care-l fac când ajung acasă e să trec prin livadă, să văd ce mai este nou. Îți bucură inima când vezi aceste frumuseți. Este ca o terapie după munca extenuantă de la serviciu. Mai greu este pe perioada rece a anului. O parte dintre plante le aducem în casă, pentru că afară pot îngheța. Facem și aici un colțișor al naturii”, zâmbește primarul cu pasiuni „exotice” de la Nișcani.

De la hobby la „boală”

Pasionat de pomicultură, oriunde s-ar duce, Petru Sorici are grijă să vină acasă cu ceva deosebit.

„De peste tot pe unde am fost am adus acasă câte un pom pe care nu îl am în grădină. Chiar și atunci când mergeam undeva și observam pe marginea drumului că se vindeau pomi, mă opream și întrebam dacă au ceva nou, ceva exotic. Hobby-ul meu a trecut la boală deja”, zâmbește primarul.

Sursa de informare îi este internetul. De aici află despre ce boli pot avea acești copaci, cum se tratează, dar și unde poate găsi alte plante exotice.

„Și cum dau de niște plante care sunt compatibile cu climatul nostru, caut posibilitate să fac rost de ele. Acum am descoperit coacăza cățărătoare, dar și un alt soi de coacăză și agriș. Vreau neapărat să am și de astea în livada mea”, susține pomicultorul.

Copiii - experți în degustare

Primele fructe care apar sunt degustate de către copii sau împărțite în mod egal între toți membrii familiei. „Nu au fost atât de multe până acum, încât să împărțim cu mai mulți. La îngrijirea acestor copaci sunt ajutat de către soție, dar la degustare - experți sunt copiii”, glumește Petru Sorici.

„Am mâncat pomelo din grădina mea, castane comestibile, șmoșmoni japonezi. Au un gust de măr copt. Acesta rodește abia prin februarie-martie. Lămâi, goji, măsline. Nu este importantă cantitatea, dar e important faptul că toate astea le ai în grădina ta și te bucuri de fiecare grăuncior pe care îl vezi crescut”, susține primarul.

Vrea livadă și cu copaci „vechi”

Petru Sorici vrea în livada sa nu doar pomi exotici, dar și din cei „bătrânești”. Pasiunea pentru pomicultură l-a învățat și cum să altoiască reușit un pom.

„Am prins un pui de măr domnesc de la un copac de peste 80 de ani, pe care îl aveau în curte buneii mei. L-am altoit și chiar am dat și rudelor mele. Să avem toți plantați în grădină astfel de copaci. Este un soi vechi de măr, dar foarte gustoase. Sunt suculente. Mai sunt prin localitate și niște peri „bătrânești”. Vreau să altoiesc și de aceia”, ne spune primarul pomicultor.

Chiar dacă unii prieteni s-au uitat cu nedumerire la pasiunea lui și i-au spus că „nu are cu ce se ocupa”, primarul nu cedează. Visează la o grădină frumoasă cu mulți pomi fructiferi, cu flori mirositoare, așa cum doar în povești este descris.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md