Nemulţumirea unor legislatori din Comisia cultură, educaţie şi mass-media a venit din faptul că iniţiativa legislativă înaintată spre avizare le-a fost prezentată abia azi dimineaţă. 

„Eu nu cred că noi ne putem grăbi şi să fim atât de iresponsabili să discutăm un proiect de lege pe care nici măcar nu l-am citit”, a declarat deputatul PL Corina Fusu.

Printre cei nemulţumiţi a fost şi un deputat PLDM, chiar dacă proiectul a fost înaintat inclusiv de colegii săi.

„Un asemenea proiect de lege necesită audieri publice, participarea societăţii civile, a radiodifuzorilor, a tuturor actorilor implicaţi. Un asemenea proiect de lege nu poate fi dimineaţă înregistrat şi acum să-l supunem dezbaterilor. Noi nu l-am studiat, asta-i problema”, a menţionat Maria Ciobanu.

Cel care a insistat ca proiectul să ajungă cât mai repede în plenul Parlamentului a fost deputatul PD Dumitru Diacov, care afirmă că „proiectul este foarte bun”. „Nu vă înfierbântaţi şi nu comentaţi. Citiţi şi vedeţi că e un proiect foarte bun pentru piaţa media din Republica Moldova”, a îndemnat Diacov.

„Poate doar pentru televiziunea dvs.”, i-a replicat Maria Ciobanu.

„Noi avem zeci de posturi de televiziune care parazitează cu produsul altor televiziuni, ale altor ţări. Noi avem o invazie pe piaţa media şi posturile noastre de televiziune nu se obosesc să producă produsul intern”, a continuat preşedintele de onoare al PD.

Amendamentul la care se referă Diacov prevede că posturile TV şi de radio care transmit programe informative şi politice, produse pe teritoriul altor state decât cele membre ale Uniunii Europene şi cele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, nu vor putea fi difuzate pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, radiodifuzorii vor fi obligaţi să transmită cel puţin opt ore pe zi produs autohton, două treimi din acesta urmând a fi difuzat în orele de maximă audienţă. Dumitru Diacov a evitat să vorbească însă despre celelalte amendamente la Codul Audiovizualului, care restricţionează activitatea mass-media.

Proiectul de lege, înregistrat ieri în Parlament de către un grup de deputaţi din PLDM şi PD, stipulează că în cadrul programelor audiovizuale nu vor putea fi aduse acuzaţii în adresa unor persoane, inclusiv a politicienilor, fără prezentarea dovezilor. În caz contrar, autorii acestor programe riscă să fie sancţionaţi penal.

Totodată, jurnaliştii vor fi obligaţi să menţioneze expres că unele informaţii difuzate în cadrul programelor informative pot să nu corespundă realităţii. Mai mult, iniţiativa legislativă presupune acordarea unor mecanisme de control mai puternice Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care va putea interzice emisiunile radio sau TV în termen de cinci zile de la constatarea încălcării.

Între timp, un alt proiect de amendare a Codului Audiovizual a fost înregistrat la Parlament de către deputatul PLDM Chiril Lucinschi. Iniţiativa legislativă a acestuia diferă însă de cea înaintată de colegii săi din PLDM şi PD.

„O să vedeţi diferenţe. Acolo sunt nişte momente ce ţin de comportamentul moderatorilor. Ei propun calomnia să fie prevăzută în codul penal, ceea ce nu este prevăzut în proiectul meu. Noi vociferăm produsul autohton, ceea ce este astăzi de facto în vigoare, dar nu există de jure”, a explicat Lucinschi.

Şi dacă proiectul lui Chiril Lucinschi nu a fost încă discutat, cel al colegilor săi a ajuns astăzi şi la Guvern, după ce a fost înaintat spre avizare de către ministrul Justiţiei. „El a parvenit în regim de urgenţă şi noi l-am pregătit în regim de urgenţă”, a precizat ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.

Totuşi la insistenţa viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Victor Osipov, votul a fost amânat pentru şedinţa următoare. „Înţeleg că este o materie foarte delicată, legată de audiovizual, şi nu am văzut avizul. Mă gândesc că ar trebui să examinăm nu în regimul acesta, dar să-l vedem mai întâi”, a menţionat şi vicepremierul Osipov.

Graba de a vota acest proiect îi pune în gardă pe deputaţii liberali. „De ce se insistă ca nişte proiecte neavizate de nicio comisie, fără expertiza Direcţiei juridice a Parlamentului, trebuiesc votate mâine în Parlament? Se insistă ca aceste proiecte să fie cât mai repede votate. Vă spun sincer, nu se face aşa. În Parlamentele serioase nişte legi cu un impact atât de mare nu se fac în grabă, ca la pojar”, a comentat deputatul PL Corina Fusu.

Proiectul va fi dezbătut încă o dată mâine dimineaţă în Comisia parlamentară juridică şi cea pentru mass-media, astfel încât să fie votat tot mâine în plen.