GirlsGoIT îndrumă tinerele din Moldova să capete competențe IT

Proiectul GirlsGoIT a fost creat pentru a stimula capacitatea de inovare și antreprenoriatul în Republica Moldova prin investiții și prin abilitarea tinerelor în stăpânirea tehnologiilor moderne. Programul a fost dezvoltat în parteneriat de către UN Women Moldova, eGovernment Center, Novateca și TEKEDU pentru a utiliza tehnologia și educația cu scopul de a oferi tinerelor din Republica Moldova oportunitatea de a avea acces la o carieră în economia digitală, oferindu-le abilitățile digitale necesare pentru a îmbrățișa oportunitățile economiei-web și a obține un acces mai bun la piața globală și antreprenoriat.
În luna august a acestui an, GirlsGoIT a organizat o tabără de vară pentru 38 de tinere din 15 raioane ale Moldovei, inclusiv fete cu dizabilități locomotorii și fete din comunitatea Romă cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani. Tinerele au învățat diverse limbaje și cadre de lucru precum HTML, CSS, Bootstrap, Python and Flask. Drept rezultat, cele 368 de fete au reușit să dezvolte 6 proiecte web pentru comunitățile lor. Mai mult decât atât, una din companiile lider în domeniul IT în Moldova, Endava, a susținut programul prin asigurarea infrastructurii necesare pentru tabăra de vară, iar compania Google a contribuit cu diverse resurse la organizarea taberei.

Diana Marusic, una din participantele taberei de vară a relatat:

”Mă bucur că pe lângă competențele tehnice am învățat și abilități de antreprenoriat, leadership și management al unui proiect. Mă încântă idea de a crea un club GirlsGoIT și îmi doresc în timp să implicăm atât fete, cât și băieți pasionați de IT”.

Programul GirlsGoIT intenționează să schimbe percepții și să diminueze inegalitatea de gen în domeniul tehnologiilor informaționale. Precum a afirmat Pavel Moraru, Agenda Manager al programului,

“Principiul de baza a fost să distrugem paradigma că IT-ul e complicat și mai degrabă să arătam ca el e complex pur și simplu”.

Drept continuare a taberei de vară, în luna octombrie a fost organizată o Conferință pentru Facilitarea Creării Cluburilor Locale GirlsGoIT în comunitățile celor 38 de tinere. În urma conferinței tinerele au devenit Ambasadoare GirlsGoIT și urmează să informeze mai multe fete despre oportunitățile domeniului IT și să organizeze diverse inițiative la nivel local cu suportul mentorilor și trainerilor din cadrul taberei de vară. Mai mult decît atîtt, la finalul conferinței 7 tinere au luat inițiativa de a deschide cluburile locale, 4 dintre care au reușit-o deja să o facă. Prin urmare GirlsGoIT este prezent în Călărași, Chișinău, Sălcuța șu Ungheni, iar la Strășeni, Drochia și Ștefan-Vodă urmează să apară la începutul anului 2016. Mobilizarea tinerelor la această conferință a fost posibilă datorită susținerei Ambasadei Statelor Unite din Moldova.

”Abordarea programării în baza proiectelor personale stimulează gândirea critică și abilitățile de codare/programare în rîndul fetelor din Moldova. Această abordare, de asemenea, încurajează dezvoltarea abilităților antreprenoriale, lucrul în echipă și comunicarea” spune Abayomi Ogundipe, managerul programului GirlsGoIT.

O altă componentă cheie a programului este implicarea instituțiilor guvernamentale, companii private din domeniul TIC, societatea civilă și alte organizații de dezvoltare cu scopul de a consolida eforturile pentru a cultiva și a spori competențele digitale și gândirea antreprenorială în rândul tinerelor din Moldova. Prin urmare a fost creată platforma girlsgoit.org pentru a ilustra planul detaliat și modurile în care oamenii și organizațiile ar putea să susțină programul prin semnarea manifestului. Fiecare poate contribui la valorificarea potențialului tehnologic al tinerelor din Moldova prin semnarea manifestului GirlsGoIT în doar 5 secunde.
GirlsGoIT planifică să desfășoare cea de-a doua ediție a taberei în 2016 cu cursuri suplimentare pentru dezvoltarea aplicațiilor mobile și de aceea invită toate tinerele curioase și pasionate de sectorul IT să fie cu ochii pe pagina de Facebook pentru a fi la curent cu toate evenimentele care urmează a fi organizate.

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare