10:35:57 24.04.2024
Stiri

SONDAJ // Cetățenii R. Moldova au oferit în acest an MITĂ în valoare de 857 de MILIOANE de lei. Cei mai CORUPȚI sunt judecătorii

Anticorupție 09.12.2015 11:51 Vizualizări1783 Autor: Raisa Lozinschi
SONDAJ // Cetățenii R. Moldova au oferit în acest an MITĂ în valoare de 857 de MILIOANE de lei. Cei mai CORUPȚI sunt judecătorii europalibera.org


În ultimele 12 luni, cetățenii R. Moldova au oferit mită în valoare de 857 de milioane de lei. Cel puțin, așa arată datele unui sondaj, efectuat la comanda Transparency Internațional Moldova, care va fi făcut public mâine la Chișinău.

Totuși, unele date din sondaj au fost făcute astăzi publice de către Lilia Carasciuc, directorul Transparency Internațional Moldova, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Conferinței Naționale Anticorupție.

Potrivit Liliei Carascius, suma reprezintă o estimare a mitei oferite de gospodăriile casnice, fiind vorba de corupția uzuală, nu de cea la nivel înalt.

Comparativ cu datele sondajului din anul trecut, această sumă a scăzut cu 5%. „În principiu, parcă ar trebui să ne bucurăm, dar în ultimul an lumea a devenit mai săracă. Indicatorii s-au înrăutățit în 2015 față de 2014”, a explicat Lilia Carasciuc.

Printre cauzele răspândirii corupției enumerate de respondenți se numără faptul că organele de drept sunt controlate de oligarhi, dar și faptul că instituțiile de drept nu sunt reformate.

În același sondaj se arată că 24,4% din intervievați s-au confruntat în ultimele 12 luni cu cazuri de corupție, dar 91% nu s-au adresat la organele de drept, susținând că acest lucru le-ar fi creat și mai multe probleme.

Și businessmenii care au participat la sondaj au indicat faptul că statul mai mult îi încurcă în afaceri decât îi ajută.

Iar un top al celor mai corupți funcționari plasează judecătorii pe primul loc. Cel mai puțin corupți au devenit inspectorii fiscali, polițiștii de frontieră și vameșii.

Printre soluțiile propuse de participanții la sondaj în ce privește combaterea corupției se numără demiterea șefilor instituțiilor publice care au permis jaful din sistemul bancar, dar și eliberarea instituțiilor statului din captivitatea oligarhilor.

Totuși, constată Lilia Carasciuc, percepția populației față de corupție se schimbă. Dacă în anul 2000, trei pătrimi din participanții la un sondaj similar susțineau că suntem corupți pentru că suntem săraci, astăzi trei pătrimi consideră că suntem săraci pentru că suntem corupți.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md