Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.12.2015

Octavian Calmâc: Avem convingerea că până la sfârșitului anului vom îndeplini agenda propusă pe implementarea DCFTA

Octavian Calmâc: Avem convingerea că până la sfârșitului anului vom îndeplini agenda propusă pe implementarea DCFTA

Ministerul Economiei a accelerat procesul de implementare a DCFTA. Despre aceasta a comunicat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, în cadrul ședinței de astăzi a Comitetului de Supraveghere al Programului Contractul de Reformă Sectorială al Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (CSP CRS DCFTA).
 
În cadrul ședinței a fost prezentată situația curentă privind procesul de implementare a DCFTA în Republica Moldova, rezultatele evaluării și revizuirii monitorizării interne a indicatorilor matricei de politici conform situației din 4 decembrie 2015 și lista acțiunilor recomandate de membrii comitetului ce urmează a fi realizate până la sfârșitul lunii decembrie.
 
Astfel, s-a constat că de la ultima ședință a comitetului care s-a desfășurat în luna noiembrie curent, Ministerul Economiei a reușit să întreprindă un șir de acțiuni importante pentru accelerarea implementării DCFTA, precum promovarea Strategiei naționale pentru atragerea investițiilor și promovarea exportului, instruirea a 2500 de reprezentanți ai businessului în domeniul DCFTA etc.
 
Potrivit viceministrului Economiei, în acest timp instituția a făcut un șir de demersuri în adresa Parlamentului, Premierului, Ministerului Finanțelor și altor instituții de resort cu solicitarea de a urgenta procesul de implementare a acțiunilor.”Drept urmare, avem deschidere din partea colegilor. Un șir de inițiative au fost aprobate în prima lectură, iar altele au fost examinate în comisii și urmează a fi propuse pentru dezbatere în plen. Adițional, Institutul Național de Standardizare și Institutul Național de Metrologie continuă procesul de racordare a legislației. Avem convingerea că până la sfârșitului anului vom îndeplini agenda propusă”, a afirmat viceministrul Economiei.
 
De cealaltă parte, liderul proiectului AT ZLSAC, Philip Santes, a recomandat Agenției pentru Protecția Consumatorilor ca în termenul cel mai scurt să definitiveze și să publice pentru consultări Planul de dezvoltare instituțională (PDS) al instituției și lista echipamentelor necesare, iar Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să își aprobe PDS-ul, care se află în proces de consultări publice. O altă recomandare a ținut de continuarea programelor de finanțare. Cât privește indicatorul cu referire la promovarea exportului și atragerea investițiilor, indicatorul de realizare a fost în proporție deplină.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, următoarea ședință a CSP CRS DCFTA va avea loc în ianuarie 2016.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus