Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a respins demiterea șefilor ANRE


Protest în fața ANRE, noiembrie 2015
Protest în fața ANRE, noiembrie 2015

Cei patru directori au fost demiși de Parlament la inițiativa socialiştilor care au fost susţinuţi de comunişti, liberali şi o parte din democraţi.

Pe fondul nemulțumirilor populare legate de scumpirea energiei, Parlamentul i-a demis la 3 decembrie pe cei patru directori ai Agenției de Reglementări în Energetică. Astăzi CC a respins „decapitarea” ANRE, cum a numit-o unul din autorii sesizării, și a ordonat repunerea în funcție a directorilor demiși.

Săptămâna trecută, Parlamentul şi-a abrogat propria decizie de acum doi ani prin care fuseseră numiţi în funcţie patru directori ai ANRE. Iniţiativa de a-i retrage a aparținut socialiştilor, susţinuţi fiind de comunişti, liberali şi o parte dintre democraţi.

Astăzi, hotărârea a fost declarată neconstituţională şi asta pentru că, potrivit judecătorilor Înaltei Curţi, numirea în funcţie a directorilor ANRE din 2013 reprezintă un act consumat, prin urmare, nu poate fi anulat.

Curtea Constituţională a fost sesizată de preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, colegul său de fracţiune Sergiu Sârbu şi liberal-democratul Ştefan Creangă. Aceştia au cerut abrogarea hotărârii care, în opinia lor, ar fi anulat toate deciziile adoptate de ANRE din 2013 încoace, fapt ce ar fi provocat „urmări grave pentru situaţia energetică a ţării”.

În timpul audierilor, judecătorul Tudor Panţîru a adresat obiecţii atât deputaţilor care au votat pentru retragerea directorilor ANRE, cât şi celor patru şefi ai Agenţiei. Parlamentarilor li s-a reproşat că au anulat un act irelevant din punct de vedere juridic, iar funcţionarilor pătimiţi că nu cunosc în ce condiţii pot fi demişi:

„Acesta e un truc juridic, o găselniţă care, din păcate, recidivează în Parlament. Curtea Constituţională nu poate anula mentalităţile parlamentarilor. Regretabil că nici juriştii nu înţeleg acest lucru. Oricare demnitar cel puţin trebuie să ştie care îi este statutul juridic: drepturile şi obligaţiile. Dacă am activa în felul acesta oricare funcţionar care nu-i place administratorului dar care îşi îndeplineşte bine funcţie, poate fi trimis acasă anulând actul de angajare, ceea ce e un nonsens juridic.”

Decizia Parlamentului din 3 decembrie a fost criticată şi de Comunitatea Energetică Europeană, care într-un comunicat de presă a calificat hotărârea una politică, amintind şi de demisia fostului director ANRE, Victor Parlicov, din 2013.

Asemenea decizii, se mai arată în document, nu fac decât să discrediteze imaginea instituţiei şi, mai grav, atentează la independenţa acesteia – opinie împărtăşită şi de expertul în energetică din cadrul Institutului de Reforme şi Politici Europene, Sergiu Tofilat:

„Politicienii noştri trebuie să înţeleagă că personalul în administraţia de stat trebuie numit nu pe criterii de loialitate: „al meu” sau „al duşmanului”, dar pe criterii de profesionalism şi imixtiunea politicului în oricare al domeniu, fie că este energetică, justiţie etc, trebuie exclusă. În caz contrar, ne trezim cu decizii politice care afectează activitatea domeniului respectiv. Dacă vorbim de tarife, politicienii sunt preocupaţi, în primul şi în primul rând de rating electoral, şi nu de ajustarea tarifelor în conformitate cu situaţia economică”.

Nu este pentru prima dată când parlamentarii sunt criticaţi pentru că ar atenta la independenţa ANRE. În august, experţii din domeniu se arătau îngrijoraţi de încercările politicienilor de a influențeze decizia Agenţiei pentru revizuirea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG