Șefii ANRE rămân în funcții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională hotărârea Parlamentului privind abrogarea actului de numire în funcție a conducerii Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

Judecătorii şi-au motivat hotărârea prin faptul că actul de desemnare în funcţie a şefilor de la ANRE este consumat şi nu poate fi abrogat.

„O procedură de anulare a unor acte consumate nu este şi nici nu poate fi prevăzută, deoarece ar distorsiona ordinea juridică şi ar compromite autoritatea legislativă a statului, ar afecta securitatea raporturilor juridice şi chiar securitatea naţională, dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă de timp, la actele consumate, reieşind din interese politice sau personale de moment”, motivează judecătorii.

În acest context, Curtea a specificat că, odată consumată numirea în funcţie, încetarea funcţiei nu poate avea loc decât prin procedeul demiterii din funcţie, în ordinea stabilită de lege.

Amintim că joi Parlamentul a votat anularea hotărârii de numire în funcţie a directorilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică din 2013. Proiectul de lege înaintat de către deputatul PSRM, Vasile Bolea, a fost votat 50 de deputați socialişti, comunişti, democraţi şi liberali, din cei 63 de deputați prezenți în plenul Parlamentului.

Decizia Parlamentului de abrogare a actului de numire în funcție a conducerii ANRE a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Ștefan Creangă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...