Prețul petrolului, la minimul ultimilor 8 ani; Cum s-a răsfrânt asupra carburanților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prețul petrolului a continuat să cadă abrupt și marți, coborând sub 40 de dolari în cazul țițeiului Brent, comercializat pe piața europeană.

Decizia OPEC, de a nu-și micșora producția, s-a răsfrânt și asupra prețului WTI, comercializat pe piața americană, care a ajuns să coste sub 37 de dolari.

Această ieftinire considerabilă a petrolului s-a răsfrânt și asupra carburanților în marea majoritate a statelor europene. În România, țară de unde Republica Moldova importă peste 80% din carburanți, în ultimele 6 luni motorina a înregistrat o ieftinire de peste 25% (1,2 RON sau peste 5 lei moldovenești), iar benzina de peste 20%.

Potrivit Economica.net, prețul unui litru de motorină a ajuns marți, în România, la 4,7 RON, scăzând constant în ultimele luni, de la un preț ce se ridica la 6 RON în luna iunie.

Situația este total diferită în Republica Moldova, acolo unde astăzi un litru de motorină continuă să fie comercializat, în medie, cu 15,5 lei. În ultimele 6 luni, motorina s-a ieftinit în țara noastră cu aproximativ 7% sau circa un leu. Benzina a suferit ieftiniri chiar și mai modeste.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...