Alarmă de la SIS! Barajul de la Ghidighici ar putea inunda parțial Chișinăul

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a informat conducerea R. Moldova despre starea deplorabilă a lacului de acumulare Ghidighici, dar și despre riscul că barajul acestuia „nu corespunde cerințelor minime de securitate” și poate să se rupă și să provoace inundații de proporții.

O scrisoare a fost adresată pe 7 decembrie președintelui Nicolae Timofti și premierului interimar, Gheorghe Brega, se arată într-un comunicat lansat de SIS.

„Lacul de acumulare Ghidighici se află într-o stare deplorabilă, fiind un risc pronunţat pentru sistemul ecologic. Concomitent, barajul lacului Ghidighici nu corespunde cerinţelor minime de securitate, mecanismul de reglare a nivelului apei funcţionează parţial, astfel procesul de scurgere se află sub pericolul de provocare a scurgerii spontane şi riscul unei eventuale inundaţii de proporţii cu afectarea parţială a mun. Chişinău”, se menționează în scrisoare.

În context, instituția a solicitat întreprinderea măsurilor urgente de înlăturare a carenţelor depistate la acest obiect strategic.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.