Au recomandat sau nu europenii formarea unui Guvern politic la Chișinău? Liberalii și liberal-democrații fac declarații contradictorii

Invitat în cadrul emisiunii ”În Profunzime”, de la Pro TV, vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a recunoscut că europenii nu au recomandat, în cadrul videoconferinței de acum circa două săptămâni, alegerea unui Guvern technocrat la Chișinău, dar au declarat, în același timp, că decizia le aparține.

”Elmar Brok spus că, într-adevăr, în multe țări din Europa, guvernele tehnocrate nu prea au sorți de izbândă, dar dacă noi considerăm că asta ne poate ajuta, ne privește”, a precizat Pistrinciuc.

Pe de altă parte, declarațiile acestuia sunt combătute de liberalul Lilian Carp, invitat și el la emisiune. Acesta a precizat că atât el, cât și Pistrinciuc au fost prezenți în cadrul punții video, însă, potrivit acestuia, europenii au fost mult mai tranșanți.

”V-au spus foarte clar – că se poate ieși din criză politică doar prin intermediul unui Guvern politic. Cum construim noi o struțo-cămilă? Am avut deja Guvernul Gaburici, neafiliat politic, a venit dintr-o parte. De unde găsim noi un nou Gaburici fără diplomă și îl punem în fruntea Guvernului, apoi punem miniștri din partea partidelor politice. Cum o sa arate, cine o să ducă politica mai departe?”, a spus Carp

De menționat că, la acel moment, liberal-democrații se aflau în opoziție și refuzau să participe a discuțiile privind formarea coaliției de guvernare.

Deși după discuția cu factorii de decizie din Uniunea Europeană, liberal-democrații s-au răzgândit și au venit la masa de negocieri din 1 decembrie, discuțiile stagnează. PLDM insistă pe numirea unui prim-ministru neafiliat politic, iar aseară au decis că nu este motiv pentru convocarea Consiliului politic al PLDM, întrucât, potrivit lor,  ”părţile participante la consultări nu şi-au expus clar şi tranşant poziţia referitoare la modelul şi condiţiile de creare a viitoarei majorităţi parlamentare”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare