„Toate poliţele emise, inclusiv cele procurate în decembrie 2015 pentru o perioadă de un an de zile până în decembrie 2016 rămân valabile. Este o decizie temporară şi vine să protejeze eventual cetăţenii pentru a nu procura poliţe Carte Verde nevalabile în cazul în care Consiliul Birourilor totuşi va decide să suspende biroul din Moldova din cadrul sistemului. Este mai mult ca o măsură de prevenţie, decizie adoptată unanim de toţi asiguratorii care au evaluat eventualele prejudicii”, a declarat director BNAA, Alina Osoianu.

Între timp însă, spun autorităţile, se fac toate eforturile necesare pentru ca până pe 1 aprilie să fie remediate problemele, iar Moldova să rămână în sistemul Carte Verde.

Amintim că la sfârşitul lunii mai 2015 Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles a decis suspendarea Moldovei din sistemul internaţional Carte Verde începând cu 1 octombrie 2015. Ulterior s-a hotărât amânarea luării unei decizii finale până la 1 aprilie 2016. Între timp, autorităţile de la Chişinău trebuie să îndeplinească un plan de acţiuni aprobat de Bruxelles.

Mai exact, Moldova va trebui să prezinte rapoarte lunare privind măsurile întreprinse în vederea soluţionării crizei de pe piaţa asigurărilor auto. Totodată, Bruxelles-ul a creat un grup de lucru care va monitoriza acţiunile Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto din Moldova.

În cazul în care autorităţile moldovene nu vor îndeplini aceste sarcini, Consiliul Birourilor a anunţat că nu va mai exista un alt termen şi pe 1 aprilie 2016 ţara noastră va fi suspendată din sistemul Carte Verde. Penalitatea a survenit în urma fraudelor înregistrate în sistemul de asigurări din Moldova. BNAA nu a depus la timp garanţia externă de 4,2 milioane de euro. Instituţia a ajuns în imposibilitate de plată după ce în urma unor tranzacţii dubioase BNAA a fost prejudiciată cu 25 de milioane de lei.