Atacurile din urmă cu câteva săptămâni din capitala Franţei ar putea avea un impact major asupra legislaţiei din hexagon, dacă o propunere recentă va fi aprobată. Astfel, după cum scrie publicaţia The Verge, oficialii francezi ar dori să interzică nu numai browserul Tor, ci şi reţelele WiFi publice.

Evident, rolul acestora ar fi de a preveni comunicaţiile între grupările teroriste şi a le uşura munca poliţiştilor când vine vorba de identificarea unor persoane considerate periculoase.

Tor este un browser folosit pentru a proteja cât mai bine datele utilizatorilor, iar acesta ar fi crescut în popularitate extrem de mult în urma scandalului pornit de declaraţiile lui Edward Snowden. Francezii ar vrea să interzică şi să blocheze comunicarea prin intermediul Tor în interiorul ţării, iar serviciile Voice-over-IP ar fi obligate să predea cheile de criptarea atunci când autorităţile solicită acest lucru.

Este posibil ca unul dintre atacatorii de acum câteva săptămâni să fi folosit un software de criptare pentru a plănui atacul, însă acest lucru nu a fost confirmat încă. Se ştie, totuşi, că un mesaj standard găsit pe telefonul acestuia a ajutat poliţiştii să găsească un alt terorist implicat. Nu se ştie exact cum ar avea de gând francezii să blocheze Tor, însă chinezii fac acest lucru de mai mulţi ani de zile.

Cât despre reţelele publice de WiFi, oficialii ar dori interzicerea acestora datorită dificultăţii de a identifica persoanele conectate. Ambele propuneri ar putea fi lansate la începutul anului 2016, după ce se stabilesc exact toate măsurile care ar trebui implementate.