Ombudsmanul a cerut explicaţii Procuraturii Generale pe acest caz, se spune într-un comunicat difuzat de Oficiu. La rândul său, Procuratura a luat act de comunicatul Oficiului Avocatului Poporului, menţionând că aşteaptă demersul şi va efectua verificările necesare, transmite IPN.

Vizita la Penitenciarul nr. 13 a fost efectuată în cadrul activităţilor de monitorizare a condiţiilor din instituţiile penitenciare din ţară şi de examinare la faţa locului a petiţiilor din partea deţinuţilor.

Angajaţii Instituţiei Ombudsmanului au verificat semnalele parvenite din partea unor persoane reţinute în acest penitenciar, intenţionând să se întâlnească şi cu ex-premierul Vlad Filat, pentru a controla veridicitatea informaţiilor apărute în mass-media despre condiţiile inumane şi degradante la care ar fi supus deputatul. Membrii staff-ului ombudsmanului nu au putut însă intra în celula în care este deţinut Vlad Filat. Angajaţii penitenciarului le-au îngrădit accesul, urmând indicaţiile verbale ale procurorului Adriana Beţişor care instrumentează dosarul fostului premier.

Avocatul Poporului califică drept inadmisibil şi îngrijorător acest incident. Într-un mesaj expediat Procurorului general, Corneliu Gurin, Ombudsmanul solicită explicaţii pe marginea acestui caz şi întreprinderea de măsuri pentru neadmiterea unor situaţii similare pe viitor.