Datoria imensă față de GazProm nu este a Republicii Moldova, dar a Moldova Gaz

Energia electrică în Republica Moldova ar costa dublu dacă centrala de la Cuciurgan ar activa în limite legale. Este declarația expertului Roman Chirca și a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Unimedia.

Potrivit acestuia, dacă activitatea Cuciurganului s-ar legaliza, “am avea curent mai scump și iarăși am regreta că nu am folosit alternative de interconexiune cu România”.

“Obţinerea curentului electric prin arderea gazului este o procedură costisitoare. Asta o vedem prin evoluţia CET 1 şi CET 2 din Chişinău. Cuciurganul arde gaz, ne vinde curent electric. Atunci când el primeşte gazul gratis la un preţ de schemă, el îşi poate permite să ne vândă la preţul actual. Dacă el ar genera curent electric prin arderea legală a gazului, preţul ar fi de minim 2 ori mai scump decât acum”, a spus acesta.

Roman Chirca a mai menționat că nu centrala de la Cuciurgan dictează prețul, dar Tiraspol TransGaz.

“Datoria care se acumulează este o datorie corporativă. Republica Moldova nu are nimic cu această datorie, e datoria Moldovagaz. Moldovagaz este afiliată direct cu gazprom, care are controlul complet asupra companiei. Cred că orice instanţă internaţională, orice arbitraj va da cauză Republicii Moldova”, a adăugat acesta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.